Windows Phone 7 kembali sebagai pesaing kepada Google Androids dan Apple

Windows Phone 7 mampu bersaing dengan Androids dan Apple.

windows phone 7

Aku ada berapa pengalaman memiliki dan mengunakan Smartphones yang sistem operasi menggunakan OS Windows Mobile. Tertarik melihat pengguna Smartphones leka menggunakkan stylus dan aku sendiri pun teringin merasai pengalaman tersebut. Smartphone pertama aku adalah O2 Xda II dan aku terpaksa belajar semula dari bawaj tentang penggunaan kerana 100% berbeza dengan telefon bimbit biasa.

Pada ketika itu aku sedar hanya orang-orang yang sabar sahaja menggunakan Windows Mobile adalah anda perlu sabar ketika hendak dail nombor telefon, taip SMS sehingga cari nombor telefon perlu menggunakan stylus. Nak balas SMS tidak semudah telefon bimbit biasa. Pada masa itu cip unit processor tidak selaju Smartphones yang ada sekarang dan kadang-kadang kena tunggu sikit sebelum yang kita nak access itu keluar. Dengan O2 Xda II tak lama kemudian aku upgrade O2 Zinc dan antara Smartphones yang aku minati kerana ada slide keyboard jadi kerja-kerja menaip lebih senang dan skrin sentuh pun lebih sensitif walaupun tanpa stylus. Itu pun tak lama bila Nokia 5800 Music Epxress keluar aku mula mengalabah kerana teruja melihat kawan beli dengan duit bonus.

Microsoft dikatakan akan melancarkan Window 7 didalam tahun ini. Perlu di ingat market segmen telah dibahagi berapa jenis pengguna sebagai contoh Apple Iphone 4 terkenal dengan skrin sentuh dan pelbagaian applikasi. RIM dengan pengguna Blackberry meyukai kelesaan mengunakan QWERT keyboard yang mudah capai. Manakala Google memperkenalkan OS Google Android alternatif kepada Windows Mobile lebih ringan dan sistem operasi terbuka. Ramai pengguna HTC yang mengunakan Windows Mobile upgrade ke OS Android tanpa perlu membeli gajet baru.

“HTC HD7 mengunakan OS Windows 7 mobile”

Sedikit info mengenai Windows Phone 7 mobile hadir dengan paparan ikon yang agak besar pada muka skrin. Ikon SMS, Outlook, Phone dan Facebook mudah dicapai dan mudah difahami dengan masa singkat berbanding versi Windows Mobile turut diperkenalkan 3 butang mudah Back, Start dan Search. Jika anda kehilangan telefon anda boleh login akaun Window Live Id untuk mendapat peta lokasi dimana telefon berada seperti terdapat didalan Apple iPhone mempunyai ciri yang sama. Window 7 Mobile kali ini  lebih mesra dengan skrin sentuh yang menjadi trend dan beberapa applikasi yang ada di Windows Mobile sebelum ini dikekalkan.  Sayangnya pemilik Windows Mobile 6.x tidak dapat menaik taraf ke Windows Phone 7 secara percuma. Windows Phone 7 juga memperkenal Marketplace untuk mendapatkan applikasi seperti Apple ITunes dan Android dengan Android Market.

39 total views, 1 views today

26 thoughts on “Windows Phone 7 kembali sebagai pesaing kepada Google Androids dan Apple”

  1. Pingback: Penjualan Samsung Galaxy S II terjual 10 juta
  2. Pingback: Penjualan Samsung Galaxy S II menjangkau 3 juta
  3. Pingback: Apple bakal melancarkan iOS5
  4. Pingback: Cut the rope sebaik Angry Bird
  5. ade byk kekurangan hd7 ni kalau nak bandingkan dengan iphone4..tp still lagi simpan impian utk beli hd7 bulan 1 ni..heee..dgr cite hd7 consume data lebih byk drpd iphone4..jadi, sape2 yg pakai ivalue maxis, kawal2 la pengunaan internet tu yee..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya pertama kali melihat HD7 memang teruja sebab pengalaman lalu menggunakan pda O2 Zinc. Kali ini Windows 7 telah banyak buat penambah baikkan yang ketara

    [Reply]

  6. mula2 aku dah set HTC HD7 dlm angan2 aku, tp bila aku tahu kameranya cuma sokong 5Mp aje, aku kembali dengan angan2 untuk memiliki HTC Desire HD dgn Android2.2

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bro Tarmizi dan Yanmie ada buat review memang nampak ringan dan laju

    [Reply]

  7. Salam.
    Demam Windows Phone 7 bakal bermula :)
    hafidz recently posted…Selamat Datang Maxis Broadband!My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Sayangnya Windows Phone 7 lambat dilancarkan dipasaran kerana Androids boleh install pada model yang sebelum ini menggunakan Windows Mobile tanpa perlu menukar gajet baru contohnya HTC HD2 boleh diganti OS Windows mobile ke OS Google Android

    [Reply]

  8. still selesa gunakan keypad dari touch screen.. aku pernah guna hp touchscreen…kengkadang leceh sbb dia kurang peka..adoiii
    Fitrihadi.com recently posted…Selamat Tinggal Maxis Broadband!My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Setakat ini Apple Iphone touch screen antara terbaik dipasaran kerana menggunakan teknologi capacitive system mengesan perubahan capacitive pada skrin jadi tidak perlu mengunakan stylus

    [Reply]

    Ladfe Amir Reply:

    skrg touchscreen phone lbh mudah digunakan berbanding pakai keypad phone.

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge