Soto Ayam sempena Hari Bapa

Soto Ayam dan Bergedel untuk Hari Bapa

Bergedel Ayam dan Sambal cili api

Isteriku telah menyediakan Soto Ayam dan Bergedel Ayam sempena Hari Bapa. Sambutan Hari Bapa telah jatuh pada 19 Jun 2011 iaitu pada hari Ahad.

Pengalaman pertama kali sebagai Bapa

Tidak kira apa panggilan pun Ayah, Bapak, Babah, Dady atau Papa adalah gelaran kepada seorang lelaki sebagai ketua keluarga. Kalau aku panggil bapaku dengan panggilan bapak tetapi untuk anak-anakku memanggil aku sebagai babah. Apabila mendapat gelaran babah buat pertama kalinya adalah satu yang mengujakan kira-kira 8 tahun lalu ketika menerima kehadiran anak sulungku. Menyambut anak sulung membuat aku tidak seang duduk kerana ia adalah pengalaman pertama kerana segala-segalanya perlu berlajar bersama dari saat kelahiran hinggalah ke langkah pertama Abang Long. Apabila untuk kelahiran anak-anak lain semuanya menjadi mudah kerana pengalaman membesarkan Along dapat diadaptasikan

Anak kecil terlalu naif untuk disepak terajang dari seorang bapa

Sedih juga membaca didada akhbar apabila ada bapa yang tidak bertanggungjawab hingga anak dijadikan macam bola disepak terajang. Apalah dosa anak kecil didera sedemikian rupa kerana terlalu naif untuk mengenal erti kehidupan. Kadang kala alasan diberikan tidak boleh terima oleh kerana anak menangis tidak henti mengunakan kekerasan melepaskan kemarahan. Sebagai bapa perlu pandai membaca bahasa tubuh badan anak kecil dan menafsirkannya.

Selamat hari bapa kepada rakan blogger

Sempena  Hari Bapa kepada rakan blogger tentu ada acara istimewa bakal disambut bersama.

*Senarai nama blogger diatas adalah refferal ke blog AkuBiomed yang aku ambil dari Google Analytics dan minta maaf jika ada yang tidak tersenarai.

Soto Ayam

Soto Ayam hasil air tangan isteri tersayang

Bergedel Ayam dan Sambal cili api

Bergedel Ayam ini juga disediakan oleh isteri tersayang

p/s: Kepada bapaku yang berada di Bangi, aku ingin ucapkan Selamat Hari Bapa.

[ad#nuffnang]

115 thoughts on “Soto Ayam sempena Hari Bapa”

  1. Pingback: Sambutan Hari Bapa dengan projek Hari Minggu
  2. Pingback: Perasaan pertama kali menjadi Babah
  3. Nikmatnya mjadi seorg bapa.

    Ada bapa yg bila anak2 masih kecil sentiasa di abaikan nafkah& tanggungjawab. Tp bila anak tu dah besar & berjaya baru lah mengharap kasih si anak itu.

    pst: tak pernah masak sendiri soto ayam. selalu beli aje. akan di cuba juga suatu masa nanti

    [Reply]

  4. sungguh menyelerakan soto ayam tuu…minggu lepas anak aku no. 3 yg berusia 5 tahun beri kad Father’s Day ciptaannya sendiri dgn bantuan guru di Tadika…

    [Reply]

  5. ahak ahak terharu sbb ada hari bapa nie… (wlpn kawe paksa anak2 wish kat kawe sbb depa tak ingat :D ) . Kurang2 terasa gak pengorbanan di hargai.
    Fuhh sedapnya bini sediakan soto dan begedel lagi tu… Kami makan kat luar jer. (bini belanja he he).. Selamat Hari Bapa bro (belated)… Anak2 kawe sibuk lak semalam tanya “Ada tak Hari Anak?” :D

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Ha..haa…pengsan kalau ada hari untuk anak sebab macam-macam permintaan hendak ditunaikan. Askar dekat rumah ini pun letih melayan permintaan selalunya buat dunno sahaja :-)

    [Reply]

  6. Selamat hari bapa, :D

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih Zezebel. Bila lagi hendak menimang cahaya mata? <–kali ini soalan terus tanya ke tuan punya badan :-)

    [Reply]

  7. selamat hari bapa utk bro akubiomed!

    sedapnya! lebih2 lagi dari air tgn isteri tercinta…

    moga kita menjadi bapa yg terbaik! insyaAllah…ameen

    pssst…cantik kulit baru ni… ;p

    [Reply]

    dnoBiz Reply:

    betul la Fiz..
    lapar dah aku ni :D
    dnoBiz recently posted…Pendapatan Sampingan – Antara keuntungan dan KepuasanMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih, Sahaja tukar theme baru nak lihat mudah guna atau tidak. Masih tidak habis godek lagi :-)

    [Reply]

  8. sedapnya .. teringin nk makan soto tu .. tk pandai buat soto haha…

    selamat hari bapa ye biomed ..em nama tk tahu pulak …

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tidak susah buat Soto Ayam ini. Kalau ada kesempatan nanti saya akan kongsi resepi

    [Reply]

  9. pergh sedap!!! selamat hari bapa
    btw genesis kot! kulit baru..huhu

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    kulit baru sempena hari bapa kot? :D

    [Reply]

    Dulu Lain Sekarang Lain Reply:

    He he kawe pon terkezut tadi dgn wajah baru…. Nampak lebih elegant ehhh…

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tidak juga. Tiba-tiba terlintas hendak tukar sekarang atas saranan saudara Sidiq. Cadang hendak tukar theme apabila sampai ulang tahun nampak gaya tidak sempat :-)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih, masih lagi mempelajari Theme Genesis ini

    [Reply]

  10. Tengok menu ni terkenang saya pada menu kegemaran ibu bapa angkat saya. Nak cari soto sedap di tempat saya (Teluk Intan) kena pergi Bagan Datoh

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Mee Kari di Bagan Datoh memang kaw. Saya pernah dibesarkan di Sungai Besar Selangor kalau hujung minggu bapa saya bawa famili ke Teluk Intan untuk Window Shopping disana.

    [Reply]

  11. selamat hari bapa….hihihi..
    kini br ku dpt rasai beban apa yang dilalui ayah ku dulu

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Selamat Hari Bapa. Berat juga tanggungjawab yang digalas sebagai ketua keluarga ini

    [Reply]

  12. uhhh
    lama bebemo tak makan soto ayam
    teringin lak nak cari soto ayam time ni
    selamat hari bapa untuk bro

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Cari bro jangan tak cari :-)

    [Reply]

    yusri Reply:

    teringat soto ayam begedil ni kat bandar tun razak…hehehe
    yusri recently posted…Hidup Ini IndahMy Profile

    [Reply]

  13. Faveret saya kalau Soto nih. hehehe….
    Terharu bila isteri masakkan soto untuk suami. Air tangan isteri akan merapatkan hubungan kekeluargaan antara suami,isteri dan anak2.

    Selamat hari bapa SM ucapkan

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Betul tuh bro, air tangan isteri disertakan selawat Nabi semasa penyediaan membawa keberkatan

    [Reply]

  14. Alamak, terharunya wife masak utk suami…. Mesti terharu kan kan kan bro!!! ;)

    SELAMAT HARI BAPA kpd bro. Semoga semakin ceria & dilindungi Allah selalu :-)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bergedel Ayam adalah kejutan kerana sebelum ini bentuknya lain :-)

    [Reply]

  15. saya pun pertama kali jadi bapa ni..semalam makan laksa je..selamat hari biomed
    yusri recently posted…Hari Bapa Pertama dalam HidupMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tanniah dapat menimang cahaya mata sulung. Raya tahun ini meriah dengan hadir si kecil

    [Reply]

    yusri Reply:

    yerlah..tak sabar nak pakai baju melayu sama warna dengan anak…hehehe
    yusri recently posted…Hidup Ini IndahMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Wah sedondon anak beranak nanti :-)

    [Reply]

  16. Oh terima kasih… hehehhe

    tak sangka dah jadi bapak rupanya. .ahaks..

    oh, oh, oh!… semalam pun makan mee soto… tapi tak ada ler burgerdel itew.. dibuat hasil buatan tangan bersama org rumah..

    kenyang sudah.. blurppppp gitew.. hehehehe

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Aisey Maza, ini babah mudalah :-)

    [Reply]

  17. Selamat Hari Bapa akubiomed. :)
    Isteri orang Jawa ke? Dah lama tak makan bergedel.
    Sabahan Bloggers Club recently posted…Google pagerank prediction toolMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Taklah SBC :-) Bila pula hendak menimang cahaya mata?

    [Reply]

    Sabahan Bloggers Club Reply:

    Soalan bonus tu. hihihihi….
    InsyaAllah bila ada rezeki…. :)

    [Reply]

  18. Akubiomed ni orang johor ker, ermmm, slurrrppp soto ayam da lama x pekena, ni yg rasa mcm nk balik johor nih

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya dilahirkan di KL :-)

    [Reply]

    Sabahan Bloggers Club Reply:

    Semua tekaan tak tepat ni, baru jer nak tanya tadi orang johor ke. :)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    SBC boleh buat contest teka siapa AkuBiomed :-)

    [Reply]

  19. aduhaii..terliur chii tgk pic soto tu..eheh…

    pape pun..slmt hari bapa juga wat biomed =0

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Ada juga pernah Soto Ayam salah satu menu rumah terbuka<—Puasa pun belum dah sibuk rumah terbuka :-)

    [Reply]

  20. Saya pagi ni makan nasi lemak istimewa dan dapat kad ucapan dari anak sulung berumur 8 tahun :).

    terima kasih diatas pingback!
    mankuchai recently posted…Catatan seorang bapaMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tentu tersentuh menerima kad Hari Bapa hasil tangan anak. Selamat Hari Bapa :-)

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge