Facebook camera aplikasi baru bukan klon Instagram

Facebook telah memperkenalkan Facebook camera.

Facebook camera
Facebook camera

Facebook camera aplikasi baru daripada Facebook sekarang ini telah diperkenalkan untuk pengguna iPhone. Ia sudah boleh mula dimuat turun melalui iTunes pada 24 May 2012.

Facebook Camera boleh berkongsi di Facebook dengan pantas dan melihat gambar terbaru kawan setempat.

Facebook camera on iphone
Facebook camera di iPhone

Minggu ini heboh mengenai IPO Facebook dan perkahwinan Mark Zuckerberg dengan teman wanitanya iaitu Priscilla Chan pada sama tidak menghalang Facebook untuk melancar produk baru mereka iaitu Facebook Camera.

Rasanya ramai yang sudah tahu mengenai aplikasi Instagram telah dibeli oleh Facebook dengan 1 bilion Dolar US. Saya pasti ramai yang sudah mengilai pengunaan Instagram turut ada untuk versi Android. Buat masa ini Facebook camera dibangunkan untuk pengguna Apple jadi pengguna Android kena bersabar sedikit untuk versi Android dilepaskan. :-)

Ciri-ciri Facebook camera.

Facebook camera pada asasnya tidak banyak beza dengan Instagram mempunyai kebolehan mengambil gambar, edit gambar dengan memilih jenis filter dan berkongsi gambar di Facebook.

  • Pos banyak gambar sekali gus.
  • Boleh melihat gambar terkini kawan setempat
  • Gambar boleh crop dan memilih filter
  • Tag kawan, tambah caption dan nyatakan lokasi
  • Melihat gambar dari aplikasi lain

Facebook camera

Facebook camera

72 thoughts on “Facebook camera aplikasi baru bukan klon Instagram”

  1. Assalam..
    Pengguna android kena bersabar la ye..tak ada kepentingan sangat benda ni..

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    hehe…samalah nampaknya…setakat ni…apa jua kemaskini facebook…takde kepentingan nak ikutpun =)
    hafizmd recently posted…Utusan Maharaja RomMy Profile

    [Reply]

    suri Reply:

    iza pada suka bergambar ini memang sesuailah

    [Reply]

  2. xberapa pakai sgt aplikasi kamera2 ni. dulu mmg gila dslr. tp lps blk msia, rs cm nk lebih privasi sket dkt wall fb. huhu
    Ekspresi Ruang recently posted…Pejabat Tema Biru Versi Sergey MakhnoMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Hak masing-masing. Mana yang terlalu peribadi tidak sesuia untuk tontonan awam.
    akubiomed recently posted…Butik Little Scarf Collections(LSC) memenuhi keinginan wanita muslimahMy Profile

    [Reply]

    suri Reply:

    ada sesetengah orang memilih jalan begitu maka kita mestilah akur

    [Reply]

  3. Lagipun memang FB dah beli Instagram kan mak zukeberggg~~

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Aplikasi Isntagram telah dibeli oleh Facebook tentu beliau tidak mahu ada saingan Facebbok camera.

    [Reply]

  4. Antara kelebihan FB beli Instagram adalah mereka boleh gunakan teknologi yang dibangunkan Instagram. Kalau termasuk app Facebook Camera ni, dah banyak jugak ye standalone app dari FB sbb sebelum ni pun diorang dah release FB Messenger dan FP Pages Manager
    Affan Ruslan recently posted…Pertunjukan Bunga Api Sempena Victoria DayMy Profile

    [Reply]

    Izzuddin Fauzi
    Twitter:
    Reply:

    Ikut2 development diorang memang thebest :)

    [Reply]

    suri Reply:

    boleh di cuba ini izzuddin

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Memang cepat pembangunan aplikasi Facebook Camera ini setelah pemilikan Facebook terhadap Instagram.

    [Reply]

  5. semakin canggih! Don buat masa ni hanya memakai hp kamera biasa yang boleh diupload terus ke Facebook dengan sekelip mata.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Memang canggih hingga ada masanya saya sendiri keliru dengan fungsi Facebook. :-)

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    itu paling mudah utk kita setakat ni…hehehe
    hafizmd recently posted…Utusan Maharaja RomMy Profile

    [Reply]

  6. okey , comfirm nak satu ..free kan ?

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Memang percuma Puan Bee dan boleh muat turun dari iTunes.

    [Reply]

    puanbee Reply:

    oh dari app tk de , malas n tk reti nak godek2 itunes tu ..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Pada iPhonekan ada iTune terus sahaja muat turun dari situ.

    [Reply]

  7. ada bagus juga aplikasi baru begini.. senang utk kongsikan
    gambar terutama kpd mak abah… tentu mereka rindu dgn
    anak2…
    nurmisnan recently posted…AuthorMy Profile

    [Reply]

    puanbee Reply:

    gambar bisnes pun senang juga nak berkongsi ni

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    Yg tang gmbar bisnes ni, mmg sayepun setuju sgt2 =)
    hafizmd recently posted…Utusan Maharaja RomMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Ada benar kata Nur.

    [Reply]

  8. snap asana snap sni hee mmg suka sy ambil gamabr utk rrakan detik2 yg menggujakan..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Sudah tentu yang gila bergambar teruja dengan aplikasi baru daripada Facebook. Cuma perlu tapis gambar yang mana-mana tidak sepatut.

    [Reply]

    zairy Reply:

    assalamualaikum…minta jasa baik dan kebenaran tuan utk saya copy link tuan ke dlm blog saya….tq…

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Silakan terima kasih. :-)

    [Reply]

  9. Persaingan yang sihat.. Tak terkejar dengan perubahan teknologi masa kini.

    [Reply]

    suri Reply:

    sblum kwin saham mula di buat kedua…kawin ketga snp baguslah dia ni mmg jiwa segar dlm idea2 yg bernas

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Facebook tidak bersaing kerana aplikasi Instagram telah pun dibeli oleh Facebook.

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    Mmg MZ makin ghairah menambah fungsi Fb. Makin hebat mamat ni =)
    hafizmd recently posted…Utusan Maharaja RomMy Profile

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge