X

Panduan membeli emas dengan Gold Accumulation Program (GAP)

Rasanya tidak lengkap kalau saya tidak sertakan panduan membeli emas Gold Accumulation Program (GAP). Kalau sebelum ini saya berkongsinya mudah menambung emas serendah RM100 atau 1gm dengan GAP.

Tutorial membuka akaun emas Gold Accumulation Program (GAP) buat pertama kali.

Bagi yang pertama kali ingin menambung emas perlu daftar boleh ikut panduan yang disediakan. Tidak susah kerana cara mendaftar juga seperti pendaftaran online lain.
fblanlk
Langkah #1: Mula-mula klik [+] Daftar akaun PG untuk mendaftar akaun GAP.

Langkah #2: Akan keluar menu pop seperti gambar dibawah. Klik butang [OK]

Langkah #3: Isi maklumat yang diperlukan dan tekan butang [Submit]

Langkah #4: Nanti akan menerima email untuk pengesahan dimana didalam email tersebut ada temporary  user name. Sila login dari link yang diberikan didalam email.

Langkah #5: Login mengunakan temporary user name dan password ketika mendaftar akaun GAP.

Langkah #6: Semak harga emas dengan klik button [home] untuk melihat harga semasa harga emas GAP. Harga emas ini akan dikemas kini setiap 24jam. Kalau nak bank-in hari ini perlu bayar ikut harga hari ini dan kalau nak bayar esok perlu ikut harga esok. Bagi memastikan urusan patuh syariah bayar pada harga genap dengan membeli 1gm emas.

Langkah #7: Bayar disalah satu akaun dibawah.

507134104563 (Maybank) atau 3167520833 (Public Bank) atas nama “PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHD

Lepas pembayaran dibuat boleh email slip pembayaran ke gap@publicgold.com.my. Kalau nak letak saya sebagai introducer, boleh cc kan email tu kepada azrinbme@gmail.com supaya saya bantu kalau ada apa-apa yang perlu susulan dengan Public Gold nanti.

Didalam email, letakkan maklumat yang diperlukan supaya Public Gold dapat sahkan pembayaran. Sebagai contoh emailkan maklumat di bawah bersama dengan slip bayaran:

Mohd Azrin Roselan (nama penuh)
800328-11-2020 (no. ic)
010-789-916 (no. telefon)
azrinbme@gmail.com (email)
GAP 1 gram (item pembelian)
Introducer : Mohd Azrin Roselan / PG00069417 ( maklumat introducer )

Nota: Kalau anda baru buat pertama kali membeli emas Public Gold, boleh letak nama saya . Penting letak introducer supaya dealer boleh bantu permudahkan urusan (secara percuma) kalau-kalau ada apa-apa yang perlu follow-up dengan Public Gold. Kalau nak letak nama saya sebagai introducer, kod saya PG00069417, Mohd Azrin Roselan.

Langkah #8 : Simpan GAP Statement dan Slip Bayaran

Public Gold akan emailkan penyata emas Gold Accumulation Program (GAP) dalam masa 48jam hari bekerja. Simpan penyata ni baik-baik bersama dengan resit bayaran asal untuk rekod.

Satu email dihantar bersama no akaun PG selepas pengesahan pembayaran dilakukan. Urusan pembelian emas dan jual boleh mengunakan no akaun PG ini.

Bagi memudahkan penabungan emas setiap bulan boleh ajukan sebarang komen dibawah atau hubungi saya. Saya boleh uruskan buat kali pertama dan proses seterusnya akan dibantu sebaik mungkin.

Mohd Azrin Roselan
PG00069417
Dealer Public Gold
016-6475702 (WhatsApp).

 

Jika ada rakan-rakan dari Singapura atau Indonesia ini membuka akaun Gold Accumulation Program(GAP)  perlukan Introducer ketika mendaftar. Boleh isi nombor PG saya iaitu PG00069417.

Contoh gambar dibawah.