105 thoughts on “Wordless Wednesday – # Gasing pangkah”

  1. Tak jelas sangat gambar nya.. ini gasing yg ada paku tu ke? yang bole naik atas tangan tu.. haha lupa dah

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Ya, gasing mata paku. Permainan gasing amat popular ketika zaman kanak-kanak dahulu. :-)

    [Reply]

    hatiputera
    Twitter:
    Reply:

    gasing mata paku kena main atas simen baru best. sampai bocor simen dibuatnya.
    hatiputera recently posted…Spesifikasi iPhone 5My Profile

    [Reply]

  2. macamana cara main ne???

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau hendak digambar dengan perkataan amat sukar adalah lebih mudah menonton di YouTube bagaimana permainan gasing ini dimainkan.

    [Reply]

  3. dulu masa tak reti main sangat, gasing asyik kena pasak kat tengah tunggu kena pakok!!! Rindu kenangan lama!

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Pakok tu apa?

    [Reply]

    Man Reply:

    errr macam mana nak cakap ye.. kalau main gasing tu, kita aim gasing yang kat tengah untuk jahanamkan gasing tu..lau manusia, kita belasah orang tu sampai parah/mati. Woah!

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Dah lama tak dengar ayat pakok ni…. Memang best main gasing dulu2..

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    pakok tu macam kita nak target gasing yg nk kena hentam.. hehe betoi ka?

    [Reply]

    hatiputera
    Twitter:
    Reply:

    pakok tu kita serang gasing yang lain kasi tumbang ke pecah ke.hehehe
    hatiputera recently posted…Spesifikasi iPhone 5My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau tidak reti main gasing memang selalu jadi mangsa kena pangkah. Kalau gasing yang diperbuat daripada kayu sampai terbelah 2 dikerjakan. :-)

    [Reply]

  4. lama dah tak main..skill dah hilang..kalau dulu siap boleh putar atas tapak tangan..hahaha

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Tak berlubang ke tangan

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    @lepakk.com xbrlubang tapi rasa geli2.. haha

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    @hafizrahim ..haha betol tu sapa yg dpt buat gasing brpusing atas tapak tgn mmg dh kira pro dh tu

    [Reply]

  5. Assalammualaikum wbt.

    Dulu main jugak. Lwan lawan sampai pecah. Sekarang tak nampak budak main lagi.

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Sekarang ni budak-budak ok pegang PSP, iPad, PS3 je.. Takda dah gasing ni.

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    @hazmin haha betol tu.. nak mancing ikan pun bleh main dlm game psp ipad smua tu la ni ..haha

    [Reply]

  6. dulu masa kecik mmg suka main gasing nie…
    siap bawak main kat sekolah…. last2 kena rampas…

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Biasalah kalau bawa mainan ke sekolah memang kena rampas. :-)

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    @hairul betol tu.. kena rampas balik umah beli lain lagi..hehe

    [Reply]

    Hairul Hissam Reply:

    lepas tu siap cat dgn color lagi.he.he.he
    Hairul Hissam recently posted…Rumah Ku Syurga Ku | Jom Teropong Dari DalamMy Profile

    [Reply]

  7. dulu kecik2 main gasing gak… siap pacak atas tapak tangan.. hehehee
    KiD recently posted…BE ke 21 dari NuffnangMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Boleh tunjuk skill main gasing kepada Ilham nanti. :-)

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Otai gasing ni.. Siap pacak atas tapak tangan lagi. Hehe

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    dapat pacak kt ats tapak tgn mmg dikira pro dh tu..hehe

    [Reply]

  8. tahun lepas gasing hentak mata saya. Sebulan mata saya merah darah. Nasib baik tak kena bhgn tajam

    [Reply]

    KiD
    Twitter:
    Reply:

    tu diaaa… bahaya tu.. hope skarang dah ok.. :)
    KiD recently posted…Tips Dapat Sponsored PostMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bahaya kalau terkena paku boleh buta mata jadinya.

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    laa.. camna bleh kena tu? bhaya paku gasing ni..

    [Reply]

  9. Dah lama tak main gasing pangkah ni… baru beberapa hari lepas, bro @ap11h dok mencari kat mana nak beli gasing ni… :D
    Eizil recently posted…Pelbagai hadiah untuk dimenangi, contest pertama besar-besaran.My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Gasing plastik ini anak beli di kampung Melaka.

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Plastik ke? Kurang satu nikmat main gasing dah.. Dapat kayu baru best… Tapi mana nak cari lagi sekarang ni.

    [Reply]

  10. pandai anak main gasing ye ;)

    [Reply]

    KiD
    Twitter:
    Reply:

    gasing pusing pusing kepala pening.. hehehee
    KiD recently posted…Tips Dapat Sponsored PostMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Biarlah gasing pusing jangan kita turut pusing nanti kepala pening. :-)

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Hahaha.. yang kita pegi ikut pusing sekali dengan gasing tu memang la kepala peningkan..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Abang Ngah seorang sahaja yang pandai main gasing. :-)

    [Reply]

  11. sy suka yng kayu tu hee..part yang lepas lilit dan kemudian humbankan ker bawah dasar bulatan buat dia pusing2 ligat dlm tempoh lama rasa hati bangga jap… ;)

    [Reply]

  12. terkenang zaman dulu.. sempat gak main walaupun zaman tu dah ade beyblade.

    [Reply]

    hatiputera
    Twitter:
    Reply:

    Boleh jadi berlubang simen kalau main atas simen.
    hatiputera recently posted…Pembukaan rasmi Legoland Malaysia di JohorMy Profile

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Memang pun… Abis berlubang simen rumah aku.. Nasib la tak kena marah…

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Hehehe..anak muda ni

    [Reply]

  13. tak tau boleh main lagi ke tak sekarang hehe

    [Reply]

    suri Reply:

    bila tak lama bergasing ramai2 rasa janggal mula menular dlm diri heeee. dri reti makn terus dh kena cari rentak main cam dulu2 semula

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Kalau pernah main dulu mesti boleh main lagi. Cuma nak kena asah balik je skill tu.

    [Reply]

  14. hobi time budak2, rindu pula nak buat & main balik~

    [Reply]

    suri Reply:

    pi kedai tanye mana tahu ada stok2 lama lagi depa simpan

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Sekarang ni dah tak nampak lagi dah gasing ni… Dulu siap asah lagi bagi tajam.. Baru sedap nak pangkah gasing orang… Silap gaya dengan orang sekali kena pangkah.

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Budak-budak sekarang main PS3 je

    [Reply]

    berita-harian.net Reply:

    budak baru 2 tahun dah terrer pula tu main game

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Perlu cari console game yang perlu mengerakkan anggota badan baru keluar peluh seperti console game Wii jenama Nintendo.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Memang seronok kalau melihat gasing terpacak pada gasing lawan. :-)

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Berjaya ke pacak gasing orang dulu bro? Blogger takda event main gasing ke? Hehe

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge