Wordless Wednesday – # Gasing pangkah

Wordless Wednesday – Gasing pangkah.

abang ngah main gasing pangkah

Wordless Wednesday – Blogger akan pos gambar tanpa penjelasan mengenainya.

 

Published by

akubiomed

AkuBiomed mula menulis blog pada 2008. Berminat dengan SEO dan mengulas produk selain mempunyai minat didalam sukan pemotoran MotoGP. Cabang seni fotografi yang baru diceburi dan suka klik-klik dengan kamera DSLR. AkuLens adalah foto blog Ekspresi lensa.

105 thoughts on “Wordless Wednesday – # Gasing pangkah”

  1. Tak jelas sangat gambar nya.. ini gasing yg ada paku tu ke? yang bole naik atas tangan tu.. haha lupa dah

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Ya, gasing mata paku. Permainan gasing amat popular ketika zaman kanak-kanak dahulu. :-)

    [Reply]

    hatiputera
    Twitter:
    Reply:

    gasing mata paku kena main atas simen baru best. sampai bocor simen dibuatnya.
    hatiputera recently posted…Spesifikasi iPhone 5My Profile

    [Reply]

  2. macamana cara main ne???

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau hendak digambar dengan perkataan amat sukar adalah lebih mudah menonton di YouTube bagaimana permainan gasing ini dimainkan.

    [Reply]

  3. dulu masa tak reti main sangat, gasing asyik kena pasak kat tengah tunggu kena pakok!!! Rindu kenangan lama!

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Pakok tu apa?

    [Reply]

    Man Reply:

    errr macam mana nak cakap ye.. kalau main gasing tu, kita aim gasing yang kat tengah untuk jahanamkan gasing tu..lau manusia, kita belasah orang tu sampai parah/mati. Woah!

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Dah lama tak dengar ayat pakok ni…. Memang best main gasing dulu2..

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    pakok tu macam kita nak target gasing yg nk kena hentam.. hehe betoi ka?

    [Reply]

    hatiputera
    Twitter:
    Reply:

    pakok tu kita serang gasing yang lain kasi tumbang ke pecah ke.hehehe
    hatiputera recently posted…Spesifikasi iPhone 5My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau tidak reti main gasing memang selalu jadi mangsa kena pangkah. Kalau gasing yang diperbuat daripada kayu sampai terbelah 2 dikerjakan. :-)

    [Reply]

  4. lama dah tak main..skill dah hilang..kalau dulu siap boleh putar atas tapak tangan..hahaha

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Tak berlubang ke tangan

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    @lepakk.com xbrlubang tapi rasa geli2.. haha

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    @hafizrahim ..haha betol tu sapa yg dpt buat gasing brpusing atas tapak tgn mmg dh kira pro dh tu

    [Reply]

  5. Assalammualaikum wbt.

    Dulu main jugak. Lwan lawan sampai pecah. Sekarang tak nampak budak main lagi.

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Sekarang ni budak-budak ok pegang PSP, iPad, PS3 je.. Takda dah gasing ni.

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    @hazmin haha betol tu.. nak mancing ikan pun bleh main dlm game psp ipad smua tu la ni ..haha

    [Reply]

  6. dulu masa kecik mmg suka main gasing nie…
    siap bawak main kat sekolah…. last2 kena rampas…

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Biasalah kalau bawa mainan ke sekolah memang kena rampas. :-)

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    @hairul betol tu.. kena rampas balik umah beli lain lagi..hehe

    [Reply]

    Hairul Hissam Reply:

    lepas tu siap cat dgn color lagi.he.he.he
    Hairul Hissam recently posted…Rumah Ku Syurga Ku | Jom Teropong Dari DalamMy Profile

    [Reply]

  7. dulu kecik2 main gasing gak… siap pacak atas tapak tangan.. hehehee
    KiD recently posted…BE ke 21 dari NuffnangMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Boleh tunjuk skill main gasing kepada Ilham nanti. :-)

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Otai gasing ni.. Siap pacak atas tapak tangan lagi. Hehe

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    dapat pacak kt ats tapak tgn mmg dikira pro dh tu..hehe

    [Reply]

  8. tahun lepas gasing hentak mata saya. Sebulan mata saya merah darah. Nasib baik tak kena bhgn tajam

    [Reply]

    KiD
    Twitter:
    Reply:

    tu diaaa… bahaya tu.. hope skarang dah ok.. :)
    KiD recently posted…Tips Dapat Sponsored PostMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bahaya kalau terkena paku boleh buta mata jadinya.

    [Reply]

    Panas Giler (djchef) Reply:

    laa.. camna bleh kena tu? bhaya paku gasing ni..

    [Reply]

  9. Dah lama tak main gasing pangkah ni… baru beberapa hari lepas, bro @ap11h dok mencari kat mana nak beli gasing ni… 😀
    Eizil recently posted…Pelbagai hadiah untuk dimenangi, contest pertama besar-besaran.My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Gasing plastik ini anak beli di kampung Melaka.

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Plastik ke? Kurang satu nikmat main gasing dah.. Dapat kayu baru best… Tapi mana nak cari lagi sekarang ni.

    [Reply]

  10. pandai anak main gasing ye 😉

    [Reply]

    KiD
    Twitter:
    Reply:

    gasing pusing pusing kepala pening.. hehehee
    KiD recently posted…Tips Dapat Sponsored PostMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Biarlah gasing pusing jangan kita turut pusing nanti kepala pening. :-)

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Hahaha.. yang kita pegi ikut pusing sekali dengan gasing tu memang la kepala peningkan..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Abang Ngah seorang sahaja yang pandai main gasing. :-)

    [Reply]

  11. sy suka yng kayu tu hee..part yang lepas lilit dan kemudian humbankan ker bawah dasar bulatan buat dia pusing2 ligat dlm tempoh lama rasa hati bangga jap… 😉

    [Reply]

  12. terkenang zaman dulu.. sempat gak main walaupun zaman tu dah ade beyblade.

    [Reply]

    hatiputera
    Twitter:
    Reply:

    Boleh jadi berlubang simen kalau main atas simen.
    hatiputera recently posted…Pembukaan rasmi Legoland Malaysia di JohorMy Profile

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Memang pun… Abis berlubang simen rumah aku.. Nasib la tak kena marah…

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Hehehe..anak muda ni

    [Reply]

  13. tak tau boleh main lagi ke tak sekarang hehe

    [Reply]

    suri Reply:

    bila tak lama bergasing ramai2 rasa janggal mula menular dlm diri heeee. dri reti makn terus dh kena cari rentak main cam dulu2 semula

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Kalau pernah main dulu mesti boleh main lagi. Cuma nak kena asah balik je skill tu.

    [Reply]

  14. hobi time budak2, rindu pula nak buat & main balik~

    [Reply]

    suri Reply:

    pi kedai tanye mana tahu ada stok2 lama lagi depa simpan

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Sekarang ni dah tak nampak lagi dah gasing ni… Dulu siap asah lagi bagi tajam.. Baru sedap nak pangkah gasing orang… Silap gaya dengan orang sekali kena pangkah.

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Budak-budak sekarang main PS3 je

    [Reply]

    berita-harian.net Reply:

    budak baru 2 tahun dah terrer pula tu main game

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Perlu cari console game yang perlu mengerakkan anggota badan baru keluar peluh seperti console game Wii jenama Nintendo.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Memang seronok kalau melihat gasing terpacak pada gasing lawan. :-)

    [Reply]

    Hazmin Hamudin Reply:

    Berjaya ke pacak gasing orang dulu bro? Blogger takda event main gasing ke? Hehe

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge