Tip blogging terbaik untuk mendapatkan trafik tinggi

Tip blogging terbaik untuk mendapat trafik tinggi.

Selama menulis di blog AkuBiomed, pernah mendapat 2 kali trafik tinggi kerana pengunaan keyword mengena boleh dijadikan tip blogging terbaik untuk entri blog kali ini. Ibarat memancing ikan jika mengunakan umpan yang sesuai berkemungkinan peluang ikan memakan umpan adalah tinggi. Aku ingin memetik ungkapan Matt Cutts seorang SEO guru Google yang lebih kurang begini bunyinya, “Fikirkan keyword yang mungkin ditaip ketika mengunakan enjin carian.

Nampak macam mudah apa yang diperkatakan oleh Matt Cutts untuk dijadikan tip blogging terbaik. Pengunaan Google Insight boleh dijadikan rujukan untuk mendapat keyword yang sesuai dan dari situ di kembangkan keyword yang dipilih untuk dijadikan sebuah entri. Beberapa contoh boleh diberikan seperti keyword ‘waktu berbuka puasa’, ‘semakan PLKN’, ‘Tranformers’ antara tip blogging terbaik boleh dijadikan contoh untuk mendapatkan trafik.

Trafik bulan Jun melonjak naik bukti tip blogging terbaikTrafik melonjak bulan Jun

Tambahkan beberapa patah perkataan kerana pada keyword utama kerana mengunakan keyword yang sama berulang-ulang terpaksa menghadapi persaingan blog lain yang turut mengunakan keyword tersebut. Jangan takut untuk melakukan langkah pertama bermain keyword dengan menambah dihadapan dan belakang keyword utama. Contoh saya gunakan untuk keyword utama adalah ‘ Maharaja Lawak‘ tetapi aku tambah menjadi Keputusan Maharaja Lawak Akhir.

Keyword 'Keputusan Maharaja Lawak Akhir' tersenarai didalam carian Google - tip blogging terbaikEntri blog AkuBiomed mengenai Maharaja Lawak tersenarai didalam Carian Google

SEO Doctor dapat memeriksa SEO ditepati sesuai untuk Tip blogging terbaik

Jangan lupa terapkan teknik SEO didalam entri dengan meletakkan keyword di dalam H2, H3, pada perenggan pertama entri, membuat pautan @ link, meletakkan Alt pada imej kerana Google bot tidak memahami imej, tebalkan keyword yang digunakan, meletakkan keyword pada perenggan akhir entri. Boleh gunakan Carian Google untuk mendapatkan rujukan informasi teknik-teknik SEO yang senang diperolehi. Boleh memasang SEO Doctor pada Firefox yang boleh diperolehi dari Add-on. Pengunaan SEO Doctor boleh memeriksa blog memenuhi kriteria SEO .

Aku mengharapkan perkongsian beberapa tip ringkas boleh dijadikan rujukan tip blogging terbaik.

p/s: Entri ini adalah bersempena penyertaan Contest SEO anjuran 2DayBlogger untuk kategori Tip blogging Terbaik.

[ad#nuffnang]

226 total views, 1 views today

138 thoughts on “Tip blogging terbaik untuk mendapatkan trafik tinggi”

  1. Masih banyak ilmu SEO yang aku kena belajar ni.. tq atas perkongsian ilmu diatas

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bro boleh menulis enti mengikut trend semasa seperti EURO 2012 antara topik yang hangat ditulis didalam blog.

    [Reply]

  2. jika pandai gunakan keyword dgn betul..mmg tak mustahil entri kita akan berada di kedudukan terbaik pada carian

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Ada beberapa kali entri blog ini berada di 1st page Google Search.

    [Reply]

  3. Saya pun kekadang baru tahu pasal SEO ni….Susah ker nak buat ha..!

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya sudah tunjukka bukti contoh keyword “Maharaja Lawak Mega” walaupun tidak berada di 1st page Search engine tempiasnya tetap ada. Fikirkan keoyword yang mungkin diisi didalam Search engine untuk mencari maklumat.

    [Reply]

  4. Pingback: Trafik blog di pagi Isnin
  5. Pingback: Prestasi blog untuk bulan Julai
  6. tompang tanya.. kalau dah isi keyword dalam ALL IN ONE SEO kat wp perlu ke isi tag lagi?
    madammondoq recently posted…Buffet Ramadhan 2011 – Shah AlamMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya biasa isikan keyword pada All In One Seo tapi WordPress saya tinggalkan kosong kerana tidak mahu keyword bertindih. Mungkin otai blogger boleh beri pandangan

    [Reply]

  7. aku tak pernah fikir ttg SEO nie bila menulis…kadang2 ‘terkena’…tapi bila tgk mereka2 yang mempraktikkan teknik SEO nie…banyak benda baik berlaku…selain jadi kunjungan ramai…ia gak meningkatkan usaha kita untuk menulis lagi~

    [Reply]

  8. Seo amat penting. Percayalah. Bgi blog seperti saya cuma mengharapkan trafik dri google sahaja. Top refer pn google. Kadang2 kita xde masa nak komen di blog rakan blogger. Itulah caranya

    [Reply]

  9. Saya tak pernah ambil tahu pasal seo. Saya tulis apa yang saya tahu je. Dan saya tak cari tau sesuatu perkara semata-mata untuk ditulis dalam blog. Contohnya ramai orang mencari resepi kek opera sedangkan saya tak tahu nak buat kek opera. jadi saya tak akan google resepi kek opera untuk di masukkan dalam blog saya. Saya tak sedap hati kalau buat macam tu. Rasa macam tak ikhlas untuk memberitahu perkara yang saya sendiri kurang mahir. Akhirnya saya lupakan seo. Menulis sesuka hati saya sebagai sumbangan kepada masyarakat. Sebab tu la sampai sekarang masih lagi tak de domain. hehehhe

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    SEO bagi saya adalah format tapi keyword yang selalu dimainkan oleh blogger SEO. Kalau menulis resepi yang dicari orang diluar sana tidak mustahil boleh meletup :-)

    [Reply]

  10. mantap! betul sangat tu fokus keyword apa yang bakal dicari kan enjin carian nanti
    better saya lebih suka yang ringan, sebab keyword ni lebih cepat SERP contoh maharajalawak yang bro ketengahkan tu memang sangat bagus dah..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih, keyword sebegini selalunya bermusim. Bila tengah panas memanglah mencanak naik graf :-)

    [Reply]

    ProfHariz
    Twitter:
    Reply:

    Kalau nk yang ok. Carilah keywords yg selalu org cari. Contoh ‘tips anak kembar’ ekeke

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tentu saingannya tinggi :-)

    [Reply]

    syahrilhafiz
    Twitter:
    Reply:

    memang la bermusim bro, cuba cari yang selalu orang akan refer semula, bukan sekali pintas je
    insyaallah entri tu lifetime dia bersama SEO kekal :)

    [Reply]

  11. masih lagi lemah dengan SEO ni.. terima kasih dengan perkongsian tips

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Sama-sama kita gali ilmu SEO ini

    [Reply]

    ProfHariz
    Twitter:
    Reply:

    SEO ini sangat luas. Bkn mudah nk dapat SERP yg cemerlang. Bnyk faktor yg mempengaruhi

    [Reply]

  12. Kagum dengan artikel ini sehingga mencapai jumlah 99 komen. Walaupun perlu berfikir seketika untuk memikirkan kata kunci, namun hasilnya sangat berbaloi. Semoga mendapat manfaat bersama.

    Terima kasih kerana perkongsian ini. ;-)
    Hadi Rofiee recently posted…Kisah ahli perniagaan dan masaMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Sama-sama manfaatkannya dan boleh di tambah baikkan untuk dikongsikan bersama

    [Reply]

  13. ilmu br pasal gmbr dgn Alt tu. smoga berjaya dlm contest ni bro :)
    Ekspresi Ruang recently posted…Gambar Pilihan Harini #9My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih. Bot crawler yang buat proses index bukan manusia jadi gambar tidak memberi apa-apa makna melainkan kita memberi deskripsi ringkas mengenai gambar tersebut supaya boleh di indek.

    [Reply]

  14. Nampaknya ilmu SEO bro semakin baik.tahniah bro.PR pon sekarang dah 2.tahniah2…terdengar2 juga tentang doctor SEO.tapi saya menggunakan chrome.nampaknya kena guna firefox la pas ni.hehehe…thanx bro
    Amry recently posted…Perhatian Kepada Penggemar-penggemar KANGKUNG!!My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih, perjalanan blogging masih jauh. Chrome mudah digunaka tetapi Firefox banyak Addon yang boleh dipasang untuk semak blog

    [Reply]

  15. tak ada masa lagi untuk bermain dgn SEO…tak menyempat je..mmg harap sangat stu hr nnt boleh fokus btul2.huhu

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Cuti semester yang panjang boleh godek SEO dan keyword. Tempoh hari saya ada terbaca didalam entri Adele hendak mengambil peluang cuti semester menajamkan pengetahuan mengenai blogging

    [Reply]

  16. terima kasih bro. tips yg baik. kena biasakan baru tak terkial2 nak applikasikan dlm setiap entri.
    good luck bro ;)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya pun belajar dari orang yang lebih pengalaman dan jarang sekali main keyword kecuali SEO sahaja

    [Reply]

  17. penggunaan keyword sebaiknya diulang3-5kali dlm satu artikel dan bergantung kpd panjangnya artikel kita

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Boleh diulang tapi perlu ditambahkan pada hadapan dan belakang keyword tersebut

    [Reply]

    ProfHariz
    Twitter:
    Reply:

    Apa yg saya tahu. Untuk serp yg baik memerlukan isi yang panjang. Benar?

    [Reply]

  18. tips berguna unt SEO dari saudara – ALT text pada image bole digunakan namun jgn gunakan tajuk post sebagai ALT text kerana itu dikira spam. terbaik hanya menggunakan text pendek yg hanya menerangkan image tersebut.

    p/s – betulkan saya jika salah

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Sesuatu yang saya pelajari. Boleh diamalkan nanti. Terima kasih kerana berkongsi disini :-)

    [Reply]

    adamfaiz Reply:

    Camtu pun boleh dikira SPAM eh? ..kena hati-hati la..tq for sharing

    [Reply]

  19. Aku baru belajar sesuatu yang baru disini.. Kalau tak sebelum ni main tulis je tanpa hiraukan keyword denditi, alt pada gambar.. Ada masanya bila letakkan H2 h3 nampak macam tak cantik, tapi kena pandai2 susun kan..

    Kalau ikutkan, keyword denditi berapa % yang terbaik?
    Jai recently posted…(Video) Tahajjud Cinta Online – Episod 3 | Slot Zehra TV3My Profile

    [Reply]

    neo
    Twitter:
    Reply:

    payah nak cek keyword density ni bro – terbaik guna plugin wp seo dr yoast (percuma)…bole cek berapa banyak keywords yg kita gunakan unt post tersebut & relevan atau tak keyword yg kita gunakan..plugin ni beri info kalau kita terlebih guna keyword atau tidak.

    ni aper yg aku buat, rakan lain mungkin ada tips lg

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya guna plugin untuk memeriksa keyword density.

    [Reply]

  20. good info bro..
    thanks..aku pun baru tau benda ni..still belajar seo..

    anyway gudluck eh

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Sekadar berkongsi ilmu yang tidak seberapa. Kalau ia dapat memberi manfaat saya sudah cukup berpuas hati :-)

    [Reply]

  21. SEO ni, kalau tahu caranya memang boleh habis bandwith sekejap ni,
    wah 1st page tu, tinggi jugak tu

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Itulah pasal ada beberapa sahabat blogger sudah kehabisan bandwith paa awala bulan :-)

    [Reply]

  22. suka dengan tips tambah beberapa ayat lain tu.
    tu untuk long keyword seo.
    lagi best buat long keyword seo, selalunya dua2 kita dapat, saingan untuk short keyword dan long keyword seo.
    Affan recently posted…Bagaimana menulis TIP BLOGGING TERBAIK?My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bergantung kepada kreativiti dalam membina keyword. Keyword kontrovesi jaringan gol sepakan percuma Drogbar pemain Chelsea menarik juga tuh :-)

    [Reply]

  23. kebanyakkan teknik di atas saya selalu buat dan alhamdulillah kebanyakkanya berjaya juga … terima kasih untuk ilmu ini..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bila sudah jadi amalan senang sebab semakin hari semakin baik. Apa guna kalau ada pengetahuan tidak diamalkan. ‘Practice make perfect’ :-)

    [Reply]

  24. Sy tak pernah kisah pun pasal semua ni.. Nanti buat sy jd stress je.. huahaha..

    Semoga berjaya dlm Contest SEO.. :))

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terpulang kepada individu. Blog tidak terhad untuk trafik, SOE dan buat duit sahaja. :-)

    [Reply]

  25. sangat menarik bro, mudah difahami tip2 seo ni. Memang kita tak perlu letak banyak sangat keyword, nanti tulisan jadi kaku. sgt suka tip dari bro.

    [Reply]

  26. Aku baru nak berjinak2 nak belajar benda alah SEO ni.. Sebelum ni memang buta abis sampaikan SEO tu pun terkial2 kau cari apa maknanya.. Nak disenaraikan dalam SERP ada masanya susah jugak kan.. Kedudukan x tetap.. Ada masanya terpaksa ke belakang, dan ada asanya hilang terus dari ranking SERP.. Lagi2 panda google ni yang cukup memeningkan aku.. Baru harini aku dengar pasal panda google yang cukup ditakuti oleh blogger…hu3
    Jai recently posted…Video Live Streaming Malaysia vs Chelsea | Siaran Langsung 21 JulaiMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bro Jai pun apa kurangnya sampai habis bandwidth disedut :-)

    [Reply]

  27. memang betul..tapi harus ingat, tengok pada persaingan juga..macam yang dalam gambar tu, jumlah competition, tak terlalu banyak. Dan trick2 dalam permainan ON-page SEO, juga sangat berbaloi kalau keyword yang digunakan tersebut mempunyai search yang bagus dan kurang persaingan..

    bila guna long tail keywords, bila keywords tu memang dapat di optimise, yang keywords2 anak pun akan ikut turut serta beri perubahan kepada peningkatan traffik..

    seperti mana post bro, bro pandai gunakan keywords2 yang mendapat sambutan, lepas tu bold pada keyword..macam mana nak cakap eh?tapi memang bro tau la kan apa maksud saya ;p

    ON-page SEO mempengaruhi 20% dari jumlah keputusan carian engine. tu gunanya kaedah H1, H2 blabla, underline, bold, italic, outlink dan lain2..

    betulkan saya kalau salah ye bro ;)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Apa lagi yang perlu katakan lagi. Harap perkongsian informasi ini dapat membantu sahabat blogger yang berminat mendapat tip blog :-) Terima kasih penjelasan yang panjang lebar ini

    [Reply]

    dnoBiz Reply:

    Thank sebab kongsi ilmu bro ..:D
    dnoBiz recently posted…Majlis Tilawah al-Quran – Qari, qariah Malaysia muncul johanMy Profile

    [Reply]

  28. Saya dalam pengubahsuaian kembali kandungan blog, huhuhuh, agak payah nak tarik visitors dengan kandungan terbaru tu kot, tapi at least, dah ada niche, tak pening nak fikir nak buat topik apa lagi lepas ni..

    [Reply]

  29. Saya menulis ikut apa yang tergerak dalam hati masa tu. Tak de fikir seo. Asalkan blog ber up date saja. Tapi bila buat kata kunci yg mengena, boleh buat kita tpinga2. seronok juga.
    Good luck dalam contest ini ya akubio

    [Reply]

  30. huhuhu… terima kasih banyak2 tips ni… bab2 keyword dan seo ni tak katam2 lagi aku ni… sekarang barulah makin mula berminat nak try main2 bab keyword dengan seo ni

    [Reply]

  31. SEO ini bagus kalo kita betul2 nak fokus dengan benda nie…tapi orang macam aku…kadang2 ‘kena’ kadang2 main taram jer….

    ada yang cakap…dia menulis tak pandang pun SEO…tapi..kalo dia tahu…keyword yang baik..akan menjadi tumpuan traffik…amirite?

    [Reply]

  32. Yup bro….
    Ada juga beberapa keyword yg bEe cuba buat then try buat carian kat google…
    YES!!!! Berjaya… :-) Tp tak dpt menandingi keyword bro yg tinggi tu…. hehehe

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya pun bukan dapat hari-hari bEe. Cuma rezeki saya mengena umpannya. Saya pun jarang main keyword kecuali kriteria SEO sahaja

    [Reply]

    bEe Reply:

    Mcm bEe newbie lagi so byk perkara perlu belajar :-)
    Mcm bro dah tahap “berjaya” so newbie mcm bEe ni kenalah study lagi ;)

    [Reply]

  33. pemilihan keyword… aku xbape pandai lagi… pasal tu…
    Fahmi Raazali recently posted…Tips Blogging Terbaik?My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Keyword ibarat berita panas yang biasanya orang cari ada yang terbaru dan ada yang evergreen keyword(kalau sesuai digelarkan). Evergreen yang dimaksudkan adalah keyword yang tidak lapuk seperti keyword ‘cari duit’, ‘buat duit dengan Nuffnang’ dan ‘buat duit dengan blog’ antara keyword yang tidak lapuk tapi perlu ingat persaingannya pengunaan keyword yang sama oleh orang lain :-)

    [Reply]

  34. Gud Informasi bro..try buat submit url punya entri plak..pun sama boleh bikin trafik pergi. Thanks for the visit bro..tak vote takpee tarak hal punyerr..hehe..foollow lu bro

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau dapat tajuk entri yang catchy mampu menarik untuk klik membaca tapi awas jangan tajuk lain dan entri tulis lain pula :-)

    [Reply]

  35. well said bro.. well said!

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih. Perkongsian ilmu tidak seberapa. Harap tidak terkeliru dengan trafik dan jumlah komentator. Jumlah komentator tidak semestinya trafik tinggi. Trafik tinggi berkemungkinan ada Silence reader, secara tidak sengaja carian enjin merujuk ke blog dan keyword yang digunakan didalam entri mendapat kedudukan indek enjin carian.

    [Reply]

  36. hurm, tip SEO dan belajar SEO. Minat ada tapi malas nak implement lagi dalam dunia blog. Sebab?!
    Sebab blog untuk kepuasan menulis dan berkongsi, bukan lah kepuasan traffic dan income..
    FD recently posted…#WordLessWednesday – Henset Aku Yang Memuji, Bukan Aku Ye !My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Boleh amalkan teknik SEO secara am sahaja tidak perlu berlebih-lebih. Kalau melihat statistik saya jarang sekali saya main SEO. Apa yang saya cuba kongsikan adalah kita mampu menarik trafik

    [Reply]

  37. Tq bagi tips ni sbb sy kurang mahir bab SEO ni. kena byk blajar n tnya pada otai2 blog

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya rasa sudah kongsi asas SEO nanti boleh diamalkan tapi mengenai pemilihan keyword adalah kemahiran yang perlu digilap :-)

    [Reply]

    nizamghazi Reply:

    Keyword ni yg nk kena mahir sikit ni, kena byk belajar lgi ni

    [Reply]

  38. kadang-kadnag main seo ni nampak macam pelik.. mood untuk baca entry ada sedikit gangguan.. terutama sekali bila keyword tak berapa synchronize dengan entry

    [Reply]

    Pacifista - X Reply:

    yup betul.nak kena pandai adjust jugak :D

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    yup, kadang2 ada yg main bantai jer, letak keyword panas2 tp entri cerita pasal lain…hadoi!
    hafizmd recently posted…Bola sepak: Lelaki, perempuan dan dot dotMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya pun jarang-jarang main keyword kerana perlu masa dan pemilihan teliti kerana bukan kita sahaja yang bermain keyword sama :-)

    [Reply]

  39. kalau boleh letakkan pautan link di entri anchornya panjang ayat sikit bro,, kalau satu perkataan atau dua , pembaca diantara nampak dengan nampak dan tak nampak jer link.. tengok contoh dekat blog saya..dan jangan terlalu banyak sangat link…
    zik recently posted…Percaturan Ong Kim Swee menentang chelsea 21 Julai iniMy Profile

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    cantik zik…thanks sbb kasi detail :D

    [Reply]

    wandisini Reply:

    nice info dari zik

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih kerana berkongsi tip disini akan diamalkan pada masa akan datang

    [Reply]

  40. Pingback: Wordless Wednesday #5 - Trafik blog
  41. menambahkan beberapa ayat diantara keyword memang terbaik juga. tak la nampak ulang2 ayat sama je.. ;)
    Izwan recently posted…Lafaz Niat Puasa dan Kelebihan Bulan RamadhanMy Profile

    [Reply]

    Azuan Reply:

    Ni namanya long tail keyword.. mmg mudah nak rank.. :)
    Azuan recently posted…Buat Duit Dengan BlogMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih kerana berkongsi tip di entri ini. Moga-moga dimanfaatkan

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Untuk Contest Tip blogging terbaik saya tidak membuat pengubahsuaian keyword. Sahaja saya biarkan keyword yang sama digunakan berulang-ulang ingin melihat hasilnya dan tidak salah mencuba

    [Reply]

  42. “meletakkan keyword pada perenggan akhir entri” baru tahu tips yg nie thanks bro…memang akan WR applykan..

    [Reply]

    Pacifista - X Reply:

    patut la ramai yang letak keyword pada hujung entri…
    Pacifista – X recently posted…Review Terkumpul Untuk Contest Jom Review Alexa @ Pacifista – XMy Profile

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    baru jugak perasan teknik ni…ingat kena letak awal2 jer…hehe

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Jangan meletakkan keyword terlalu banyak sehingga ia menjadi semak. Untuk contest tip blogging terbaik ini saya hanya meletakkan 2.3% keyword density sahaja

    [Reply]

    ProfHariz
    Twitter:
    Reply:

    Letak terlalu bnyak boleh jadi spam. Haishhh.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Salah satu SEO tip blogging yang boleh diamalkan tapi pastikan jangan menjejaskan keseluruhan entri tersebut

    [Reply]

    wrizuan.net Reply:

    thanks bro…..:)

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge