Tip blog cara kecil saiz gambar dengan Smush it

Mengurangkan saiz fail gambar dengan Yahoo Smush it.

Aku ingin berkongsi cara-cara kecilkan gambar dengan mengunakan Yahoo! Smush it di blog AkuBiomed. Ia adalah aplikasi online yang disediakan oleh Yahoo! untuk mengecilkan saiz  gambar. Memang tidak dinafikan entri bersama gambar tentu dapat menarik perhatian pengunjung dan trafik ke blog.

smush it

Kualiti gambar yang diedit dengan PhotoScape boleh dikurang kualiti dengan mengubah kualiti peratus

Maklumlah kamera digital dan kamera DSLR mempunyia piksel yang tinggi menjadikan gambar yang dihasilkan sangat cantik. Kesan gambar yang resolusi tinggi adalah saiz fail gambar akan menjadi besar dan ia memberi kesan kepada kelajuan blog loading pada am kurang 4 saat. Ia adalah sesuatu yang cuba dielakkan kerana menyebabkan pengunjung akhirnya meninggal blog atau klik butang tutup dan sesuatu kerugian trafik ke blog. Applikasi Yahoo! Smush it online boleh diakses dengan klik Smush it.

Tutorial cara guna Yahoo! Smush it boleh dirujuk pada gambar dibawah

Saiz fail gambar sebelum Smush It

Saiz fail gambar sebelum Smush it

Upload gambar di dalam Smush it

Upload gambar didalam UPLOADER Smust it

Saiz fail gambar selepas Smush it

Saiz fail gambar berkurangan

Smust it plugin untuk WordPress boleh download dengan klik disini.

Mengunakan Smush it amat mudah walaupun terdapat aplikasi PhotoShop dan applikasi editing gambar yang lain dengan mengubah peratusan kualiti gambar tapi jika terlalu rendah peratus akan mengakibat gambar yang dihasilkan kabur.

239 total views, 2 views today

63 thoughts on “Tip blog cara kecil saiz gambar dengan Smush it”

  1. Pingback: Teknik foto Selective Colour dengan Picnik
  2. Pingback: Blog Disk Usage Warning warn
  3. Pingback: Angka pertama didalam kehidupan AkuBiomed
  4. itulah sayang.. gamabr kualiti DSLR.. kena reduce % jadi tak cantik dah..
    bila nak snap gambar, set dulu berapa MegaPixel nak guna.. tak payah reduce %
    Mus recently posted…Harmoninya Tiupan Seruling Di Kg Malamam- SipitangMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih berkongsi tip dekat sini. Ramai yang lupa kamera digital berkemampuan mengambil gambar dengan Megapixel yang tinggi tapi tidak sedar ia akan memakan saiz memori gambar.

    Cara Maza adalah dengan merendahkan dpi kepada 350dpi

    [Reply]

  5. Salam Bro.

    Saya amat2 berterima kasih. Sebelum ini terfikir adakah ada cara untuk mengecilkan gambar untuk diletakkan di dalam blog. Rupanya ada. Walaupun boleh sahaja untuk cari di dalam Google, namun kerana kekangan masa. Hehe..alasan. :-)

    Walau apa2 pun, terima kasih banyak2. ;-)
    Hadi Rofiee recently posted…Syariah dan Perniagaan InternetMy Profile

    [Reply]

  6. Baguslah dah jumpa alternatif lain, setakat ni saya guna macromedia firework. Nak jugak cuba-cuba.
    Terima kasih atas perkongsian. Baru tau tentang Yahoo Smush it, huhuhu terasa ketinggalan pulak…

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Boleh pasang Smush it jenis plugin pada WordPress

    [Reply]

  7. Pingback: Cerita Selebriti patung lilin Salman Khan
  8. Terima kasih ,benda baru ne ,boleh try nanti ,selalu guna photoshop jer buat kerja ne

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Memang hebat edit gambar mengunakan PhotoShop tapi saya lebih suka mengunakan PhotoScape dan GIMP

    [Reply]

  9. pergh..aku byk pic dlm pc ni kena kecikkan belaka dah ni..storage dah kurang :)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Dapatkan external hard disk. Saya pun ada masalah storage dan ada sebahagian gambar burn didalam DVD

    [Reply]

  10. maaf kalau lari sikit dari tajuk. kaedah mana terbaik nak host gambar? mcm blog aku yg banyak gambar. Setakat ni host kat flickr, so far takda masalah.. cuma nak cari alternatif :)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Mungkin sahabat blogger yang lain boleh bantu memberi cadangan. Saya biasanya mengunakan Picasa dan mula-mula dulu memang saya letak gambar didalam hosting.

    Kelebihan Picasa kita boleh set view imej sahaja pada blog tanpa link.

    [Reply]

  11. selama ni guna photoscape je..
    dapat tips baru ni boleh jugak mencuba..
    terima kasih dengan perkongsian ni bro..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Sama-sama. Saya rasa gembira apabila perkongsian tip ini dapat memberi manfaat :-)

    [Reply]

  12. Bagus jugak ni..
    Aku lagi yang jenis suka tempek gambar sana-sini.. :D

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau pasang plugin Smush it untuk WordPress pun boleh juga

    [Reply]

    Panduan Buah Pinggang Sihat Reply:

    Itu untungnya guna WP ye bro.Dah disediakan pelbagai plugin untuk memudahkan kerja.Tapi bro nak tanya sikit.Saya ada baca satu artikel yang mengatakan kalau banyak plugin blog akan jadi berat dan lambat nak loading,betulke?

    Kalau betul macam mana plak bila dah guna plugin ni?

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Memang plugin kalau terlampau banyak akan memberatkan blog

    [Reply]

  13. kalo sape guna guna windows xp boleh cuba powertoys.. right klik jer gambar dah boleh resize..

    skang aku upload gambar kat blogger.. so dpt jimat bandwidth sbb tak upload gambar kat hosting..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima kasih berkongsi tip di blog ini :-)

    [Reply]

  14. assalamualaikum.

    hurm, amir jenis yang jarang letak gambar dalam blog jadi benda ini belum sesuai lagi tapi nanti kalau dah mula letak gamba banyak2…bulih guna nanti..hehehe…terima kasih !

    bagus ni untuk blogger perempuan…hehe

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Boleh letak gambar tapi perlu ambil perhatian mengenai saiz fail gambar

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge