Temubual bersama jurutera Google Matt Cutts

Temubual Jefferson Graham bersama Matt Cutts jurutera Google.

Wartawan surat khabar USA Today iaitu Jefferson Graham telah menemubual Matt Cutts seorang jurutera dari Google. Matt Cutts telah berkongsi tips asas dan SEO bagi membolehkan blog berada kedudukan teratas carian Google.

Video temubual Jefferson Graham bersama Matt Cutts.

Ringkasan tips yang diberikan oleh Matt Cutts

  1. Bayangkan perkataan yang akan pembaca akan taip dan  apa yang ingin dicari didalam blog korang. Pastikan kata kunci(keyword) itu ada dalam blog.
  2. Kepentingan membuat pemilihan nama tajuk(title) pada blog
  3. Menulis ringkasan(description) mengenai blog
  4. Blog adalah antara yang paling mudah untuk mendapat ranking kerana korang boleh membuat post dan pembaca boleh meninggalkan komen.
  5. Membuat posting yang menarik minat pembaca untuk terlibat sama berbincang, memberi pendapat dan komen
  6. Membuat ziarah dan meninggalkan komen didalam sesuatu isu yang dibincang didalam blog akan mewujudkan rangkaian(link).

“Matt Cutts bersama Google sejak Januari 2000 sebagai Jurutera Aplikasi. Sekarang ini beliau mengetuai pasukan Google Webspam. Beliau menulis versi pertama SafeSearch iaitu penapis laman porno untuk Google “

Tanggapan yang tidak benar mengenai Google.

  1. Tanggapan perkhidmatan Google Crawl berbayar adalah tidak benar sama sekali kerana ia adalah perkhidmatan percuma dari Google.
  2. Tanggapan membeli iklan dari Google akan menaikan Page Rank(PR). Google tetap memberi perkhidmatan terbaik samada untuk iklan berbayar atau percuma.
  3. Tanggapan laman baru akan mengambil masa 3 hingga 6 bulan untuk Google membuat carian. Google crawl akan mengemaskini keseluruhan index setiap bulan dan pencarian laman hanya sehari sahaja.

Tips rahsia Google dari Matt Cutts.

  1. Daftar url blog korang di Google untuk mendapatkan blog indek(index)
  2. Daftar sitemap blog korang di Google Webmaster dengan ini akan Google akan membuat carian semua url didalam sitemap dalam masa sehari berbanding sebulan

21 total views, 1 views today

20 thoughts on “Temubual bersama jurutera Google Matt Cutts”

  1. Pingback: Tip blogging terbaik untuk mendapatkan trafik tinggi
  2. Pingback: Teknik foto Selective Colour dengan Picnik
  3. Pingback: Mahu trafik tinggi boleh sahaja
  4. Pingback: Jom Review izwanyusof[dot]com
  5. Pingback: Perkongsian antara Yahoo! dan Bing menaikkan kualiti trafik blog
  6. terbaik, bilalah PR blog aku nak naik ni..dok statik aje ni dah 6 bulan
    etomyam recently posted…Gambar Terbaik Minggu IniMy Profile

    [Reply]

    suri Reply:

    suri punya pr rasanya kosog jer hihi..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bukan senang nak dapat PR dari Google walaupun Alexa Rank dah naik. Ada setengah blog Alexa rendah masih boleh dapat PR. Kena faham macamana algorithm Google bot crawl berfungsi
    akubiomed recently posted…Comment on Plugin untuk WordPress by suffer8zineMy Profile

    [Reply]

    Hafizul Reply:

    emm mcm tu yer..ingtkan selari dengan alexa..huhu

    [Reply]

    dedoku Reply:

    suri bukan da dapat pr ke? pr 1 kalo tak silap. indexs pun banyak gak lam 2610 kat laman google. kira google sayang gak tu..hehe. aku nye telur ayam lagi
    dedoku recently posted…Skype 5 Muncul Dengan Fungsi Integrasi FacebookMy Profile

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge