Ringkasan statistik prestasi blog AkuBiomed 2011

Ringkasan statistik ringkas prestasi blog pada tahun 2011.

Belon udara panas di i-city
Belon udara panas di i-city. Klik gambar untuk baca.

Tidak lengkap rasanya kalau tidak dibuat sedikit analisa prestasi blog tahunan. Agak lama saya tidak membuat analisa statistik ringkas prestasi blog kerana dari segi trafik agak tepu selama beberapa bulan. Cuma beberapa bulan akhir ada peningkatan trafik tetapi tidak ada peningkatan pendapatan internet mungkin kerana kekurangan ilmu agaknya.

  1. Pengharaman botol susu bayi polikarbonat Bisphenol A – 4,491 Pageviews
  2. Kenapa tiba-tiba Macaron – 2,934 Pageviews
  3. Cokelat Daim Pulau Langkawi – 2,934 Pageviews
  4. Sepah Juara Maharaja Lawak Akhir – 2,416 Pageviews
  5. Keracunan Bisphenol A didalam botol susu – 1,736 Pageviews
  6. Keputusan Juara Maharaja Lawak Mega Akhir – 1,646 Pageviews
  7. Pendedahan berani mengenai Hanis Zalikha – 1,635 Pageviews
  8. Proton Saga R3 “My PROTON Makeover” pertama – 1,489 Pageviews
  9. Kasih sayang dan pengorbanan seorang ibu – 1,375 Pageviews
  10. Jodoh dengan Ducati Monster 7951,302 Pageviews

Sumbangan Traffic

  • 59.44% Search Traffic @ 36,982
  • 27.61%Referral Traffic @ 17,177
  • 12.96%Direct Traffic @ 8,061

Senarai Top 10 Referral Traffic

    1. google.com.my
    2. apesal
    3. blogger
    4. facebook
    5. zikrihusaini
    6. yanmieonline
    7. kulanzsalleh
    8. dnobiz
    9. google
    10. innit.nuffnang

5 Pengomen tertinggi 2011

  1. suri suri (545)
  2. dnoBiz dnoBiz (280)
  3. tehr tehr (218)
  4. hafizmd hafizmd (206)
  5. anif anif (195)

Rank

p/s: Terima kasih kepada sahabat blogger yang mengunjungi blog ini samada sebagai silent reader @ aktif komen. :-)

112 thoughts on “Ringkasan statistik prestasi blog AkuBiomed 2011”

  1. Apesal kat alexa rank, sy punya blog x der data ranking kat malaysia ek? “no regional data” dia kata. Tau tak caner nak betulkan?

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Sudah daftar dengan Alexa kemudian masuk code tracking ke dalam blog?

    [Reply]

    sohoque Reply:

    k. dah setel masalah. aku install alexa toolbar. abis citer… heheheh
    sohoque recently posted…Boikot McDonalds Untuk Hukum Yahudi, Perbuatan Salah?My Profile

    [Reply]

  2. Pingback: Yang rajin komen di blog AkuBiomed bulan Jan
  3. Mantap! Tapi kenapa tak perincikan pendapatan. Tak kisah lah sikit or banyak, tapi kalau ada detail tu lagi best…

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Macamana hendak perincikan pendapatan kerana blog ini belum memberikan hasil lagi. :-)

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    A ah itu yg kami nak…

    [Reply]

  4. wah…lengkap..omu tak buat pn…yg penting byk dtg dari search engine…sbb omu jarang bw…tapi oklah….hehehehe….

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau buat blog walking berapalah sangat kerana semakin besar rangkaian semakin ambil masa untuk membuat blog walking. Jadi harapan kita adalah sumbangan trafik daripada search engine.

    [Reply]

    JebengOtai™ Reply:

    mcm tu ker..tips yg bagus :)

    [Reply]

  5. alhamdulillah, semakin baik peningkatan blog bro.. harap 2012 bertambah baik lagi..
    syukur juga dapat menyumbang sedikit trafik.. 2011 memang aku jarang lawat blog rakan2 (termasuk blog sendiri :D )

    [Reply]

  6. Tahniah atas prestasi blog AB di tahun 2011. semoga pcapaian 2012 akan menjadi lebih baik. Terima kasih juga krn sudi singgah di teratak hamba ya.

    [Reply]

  7. terbaik! ada banyak masa senang la kan~~ huhuhu (kecewa sebab dah tak boleh nak blog sangat dah)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tidaklah punya masa untuk kemas kini blog tapi curi-curi masa dan bereksperimentasi keyword.

    [Reply]

  8. ..tahniah..ramai tu yg view…untuk chii berada di tahap mcm tu..mcm lambat lg je..eheh

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya agak serius blogging 2 kebelakangan ini dengan mencuba masuk contest untuk menguji kemahiran SEO. Menang kalah saya tidak bimbang sangat yang penting belajar sesuatu yang baru.

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    Cantik sgtlah bro Ab. Moga ada manfaatnye dari aktiviti blogging ni. Bila dah serius, mesti lebih kacak macam Titan tu =)
    hafizmd recently posted…Pelayaran kini bermulaMy Profile

    [Reply]

  9. tahniah diucapkan….sememangnya nak maintain blog memerlukan banyak pengorbanan masa, namun anda telah berjaya…teman ni ciput ciput je yop he he
    apaajanews recently posted…VIDEO TERBAIK LIMA 2011My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Cabaran sebenar adalah untuk mengekalkan apa yang telah diusahkan kerana didalam sekelip mata semuanya boleh jadi sebaliknya.

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    betul tu…aku doakan moga bro AB kekal konsisten =)

    insyaAllah, boleh capai yg terbaik tahun ni
    hafizmd recently posted…Pelayaran kini bermulaMy Profile

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Kekalkan dan tabah :-)

    [Reply]

  10. Pergh……..beribu pageviews. memang terbaekkk tu.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya pernah bermula dengan PageRank 0 dan didalam masa 2 tahun meningkat kepada PageRank 3. Ia memberi motivasi sebenarnya.

    [Reply]

  11. Rasanya entry sebegini berguna kepada blogger untuk menilai prestasi blog masing2. Rasa Benjy pun nak buat juga entry sebegini untuk setiap bulan selain penghargaan kepada rakan-rakan :D
    b3njy recently posted…AKU NUR AMALINA YANG BARUMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Dulu kerap juga buat analisa blog secara bulanan tetapi prestasi blog mendatar sahaja jadi saya berhentikan.

    [Reply]

  12. Mana kala 5 pengomen tertinggi di blog broo ni semua Benjy kenal cuma anif yang baru2 ni sahaja baru nak mesra2 sikit :D
    b3njy recently posted…AKU NUR AMALINA YANG BARUMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Selamat berkenalan dengan bro Anif. Beliau minat gajet dan mempunyai kareer didalam bidang IT menjadikan satu kelebihan kepada beliau selain mempunyai anak dara yang comel. :-)

    [Reply]

  13. Pada Benjy blog broo ni mempunyai SEO yang terbaik sebab 59 % trafik datangnya daripada search engine. Benjy rasa menggunakan wordpress dan domain [dot] com akan membawa trafik yang banyak dari search enjin …. tak tahu lagi bila Benjy nak tukar wordpress dan domain [dot] com ni. E-Book untuk buat blog wordpress dah beli dah … tunggu masa sesuai je nak buat. cuma sayang pula url sekarang ni … ;D
    b3njy recently posted…AKU NUR AMALINA YANG BARUMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terpulang kepada bro Benjy kerana ada yang mampu meraihkan pendapatan melalui internet hanya mengunakan blogspot sahaja. Macam saya dari tahun 2008 mula blogging tapi belum menghasilkan pendapatan melalui blogging mungkin tidak jumpa formula atau teknik membuat pendapatan melalui blogging lagi. :-)

    [Reply]

  14. top commentators tu dapat dari plugin jet pack ke?
    masih search engine jadi sumber utama.. kelebihan seo.. :)
    Izwan recently posted…Laporan Pencapaian Dan Statistik Blog Sepanjang 2011My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya mengunakan plugin Top Commentators Widget.

    Pernah mendapat trafik dengan bereksperimen mengunakan keyword yang berhantu. Memang berbaloi dapat belajar pengalaman SEO walaupun tidak seberapa. :-)

    [Reply]

  15. Wahaha.. Saya tersenarai di Top 5 pengomen la.. :D Sungguh tak sangka!
    anif recently posted…10 Tips Hebat Untuk Dikongsi BersamaMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tanniah kepada bro Anif menjadi top 5 pengomen untuk blog ini.

    [Reply]

    anif
    Twitter:
    Reply:

    Nampaknya tahun 2012 ni kena lebihkan usaha untuk kekalkan pencapaian tahun lepas di sini :D
    anif recently posted…10 Tips Hebat Untuk Dikongsi BersamaMy Profile

    [Reply]

  16. salam..
    mantop tu Bro..sedari awal saya berblogging
    teman ramai yang galakkan saya guna platform
    wordpress kerana meraka jamin blog saya akan
    lebih mantop dari sekarang..tapi saya sudah
    biasa dan suka berblogging dengan blogspot
    cuma nama domain sahaja www agar mudah
    di carian google..selainnya dari segi SEO ternyata
    blog WordPress saya akui lebih mantop
    TAHNIAH!

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya sejak mula blogging memang telah mengunakan platform WordPress jadi tidak bimbang sangat mengenai kehilangan PR atau trafik kerana berpindah platform kecuali berpindah pakej hosting.

    [Reply]

  17. Page rank 3 ,alexa 457 permulaan yg baik tahun 2012.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Rezeki yang tidak sangka untuk saya 2011 kerana pada suatu ketika saya langsung tidak mempunyai mood untuk blogging.

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    A ah hebat…

    [Reply]

  18. hehee.. semoga statistik ni bagi motivasi untuk bro bergerak maju lagi 2012..
    sokongan rakan – rakan juga memang penting dalam berblog ni, hee
    chaiyyokk..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya tidak nafikan sokongan sahabat-sahabat blogger dan jaringan sosial banyak membantu blog ini.

    [Reply]

  19. kakyong pun masih kurang ilmu bab cari duit via blog nih…

    hebat la rank malaysia.. kakyong tahun ni target nak capai below 500 jugak.. la ni masih 800+

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terus terang ilmu duit melalui blog memang saya kurang sangat bayangkan dari sejak mula blogging tahun 2008 masih belum merasai 1 sen pun dari pendapatan internet. :-)

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Takpe insyaAllah ada rezekinya tu nanti

    [Reply]

  20. tahniah………… tak berapa top sgt nak komen
    tapi masih membaca. :p

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Terima ke atas kesudian Kak Jie membaca blog ini. Macam Yanmie dan Kulanz walaupun jarang sekali mereka ini komen tetap memberi trafik ke blog ini. Heran juga ilmu apa mereka gunakan. :-)

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge