Rawatan rel keretapi elektrik

Rawatan rel keretapi elektrik dipercayai dapat menyembuh penyakit.

Penduduk miskin di Indonesia memperjudikan nyawa mereka dengan mendapatkan rawatan alternatif bagi menyembuh penyakit mereka hadapi dengan cara yang agak bahaya gara-gara kesempitan wang. Mereka telah membaringkan diri diatas rel laluan keretapi elektrik dan rawatan ini digelar “Terapi trak”.

Rawatan rel keretapi elektrik menjadi rawatan alternatif kepada penduduk miskin Indonesia.

Rawatan rel keretapi elektrik popular dikalangan penduduk miskin di IndonesiaKredit: Google

Mereka mempercayai arus elektrik pada rel keretapi elektrik mampu menyembuh penyakit walaupun mereka terdedah risiko digilis keretapi. Aku memang akui memang ada mesin perubatan fisioterapi yang mampu merawat pesakit dengan mengalirkan arus elektrik pada arus rendah terkawal yang tidak membahayakan nyawa pesakit. Cara orang Indonesia yang membaringkan diri diatas rel keretapi elektrik adalah tindakan berani.

Amaran: Jangan melakukan aksi ini kerana ia boleh meragut nyawa!


Kredit: Al Jazeera

p/s: Aku akan fikir 2 kali untuk baring diatas rel keretapi untuk mendapatkan rawatan rel keretapi elektrik :-)




162 total views, 1 views today

51 thoughts on “Rawatan rel keretapi elektrik”

  1. uik tak takut mati ke…adehhh…parah2 bila tak syg organ2 dlm bdan huu

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Mereka yang baring diatas rel setiap kali merasai gegaran keretapi elektrik semakin hampir dengan mereka jangan terlelap lena sudahlah

    [Reply]

  2. jangan terlelap kat atas tu sudah la.. kan lain pulak jadinya

    [Reply]

    suri Reply:

    manusa mmg pelik lain2 carakan blh ini juga d pilih..bhya btolkan

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Disebabkan pernah memberi kesan positif setelah menerima rawatan terapi rel keretapi elektrik sebab itu semakin ramai yang ingin mencubannya walaupun tahu akan risikonya.

    [Reply]

  3. Org indonesia kalu yg miskin teramatlah miskin hidup mereka. sampai sanggup membuat perkara2 yg tak masuk akal. tp nak buat macam mana. dah nasib kehidupan mrka yg tiada byk pilihan.
    pst: kalu sya bukan takat 2 x pikir, tp entah beratus kali pun belum tentu nk pilih mcm ni

    [Reply]

  4. klu org susuh mmg rawatan ni terbaik bt mereka..klu bagi kita ia mmg amat membahayakan jantung..

    hdup org susuh mmg jauh beza dgn khdon org senag kan…

    [Reply]

  5. Berani betul mereka tu ambil risiko. Memang sekarang dah ada syarikat yang memasarkan mesin terapi yang mengunakan medan elektrik yang dikatakan berkesan. Hargapun paling kurang berbelas ribu. Bagi yang tak punya kemampuan, dah tak ada cara lain agaknya!

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau yang kurang kemampuan bolelah mendapay rawata di jabatan fisioterapi kerana ada pakar fisioterapu yang kompeten

    [Reply]

  6. justifikasi secara chemical, aku hairan bagaimana logam composite leh jadi therapy? rupanya ia berkaitan dengan fizik… arus elektrik kecil eh.. hoho
    FD recently posted…#SPM – Trial Sudah Habis, Dan Aku Ada Projek SementaraMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Badan kita masa boleh menerima arus elektrik pada voltan rendah. Untuk pesakit yang mengalami masalah jantung akan digunakan mesin Defibrilator yang akan mengeluarkan voltan tinggi.

    [Reply]

  7. bagi la signal pada manager railway station.
    Depa nak wat treatment
    Stop kan semua perjalanan :D
    Ahakssss

    [Reply]

    bEe Reply:

    Kalaulah kat Mesia leh buat mcm tu juanita, mahu berduyun2 org hahaha :lol:
    Bayangkan lelaki & perempuan sama2 beratur sambil berbaring utk membuat terapi

    Syok :-P

    [Reply]

  8. wah makin berkembang ekonomi keretapi hihihi..:)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Harap tidak ada rakyat Malaysia yang berani-berani cuba kerana ada yang mati kena kejutan elektrik atau dilanggar keretapi

    [Reply]

  9. itu pun orang kita tak bersyukur wujudnya rawatan elektrik percuma di setengah2 tempat di negara kita. tapi bermusim la, musim promosi produk la. haha.

    ngeri pula aku tengok terapi trak ni. huhu.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau di hospital alat Fisioterapi ini ada bermacam-macam saiz. Saya sendiri pernah membaik pulih dan mencubanya :-)

    [Reply]

  10. Ha ha.. ada gak kawe terbaca di NST dua hari lepas. Yang lebih lucu bila kartunis Lat buat kartun mengenai berita nie. Kartun beliau mengambarkan oppurtunis yang bakal buat kedai spa rel keretapi di tepi jalan dan caj org yg mahu lepak di rel.. he he.. better check NST dua hari lepas… lawak ehhh..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Memanng betul bro. Datuk Lat ada lakar mengenai “Track Therapy”. Saya menulis entri ini atas cetusan karikatur beliau :-)

    [Reply]

  11. mereka buat ramai2 tu
    ada doktor masa tu ke?
    atau pandai2 mereka je

    [Reply]

    Dulu Lain Sekarang Lain
    Twitter:
    Reply:

    Kalu ikut news belum ada saintifik explanation lagi.. tetapi rasionalnya bersifat sains gak iaitu caj elektrik boleh membantu which is true dan digunakan dalam perubatan moden. Dr yang mengawasi kawe tak tahu lah… Maybe Dr House.. :wink:

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Mana ada doktor yang pantau. Mereka ambil risiko dengan melakukan sendiri

    [Reply]

  12. Ada baca pasal benda ni 2 3 minggu yg lepas… kat blog yg anti MLM kalau tak silaplah.

    Point dari blog tu ialah orang indonesia tu dapatkan rawatan secara percuma tak perlu bayar, tapi ada orang Malaysia ni bayar beribu-ribu untuk harga mesin yang sebenarnya jauh lebih rendah…

    Lebih kurang tu lah point dia…

    rawatan ni terbukti berkesan ke?
    Fahmi recently posted…Aku Pun Nak Simpan Emas JugaMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Beberapa komen dari doktor yang pakar ia mengatakan tidak ada bukti saintifik dapat membuktikan kebersanan rawatan Terapi trak

    [Reply]

    Fahmi Reply:

    erm, kiranya orang yg beli produk terapi elektrik ni berkemungkinan membazir… dan orang yang jual tu beri harapan yang palsu…

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Alat fisioterapi ini memang ada digunakan di hospital cuma pendapat saya kalau untuk kegunaan sendiri perlu dapat nasihat dari pakar dan yang menggunakan alat ini perlulah mendapat latihan secukupnya bukan tangkap muat kerana perlu ada pengetahuan mengenainya.

    [Reply]

  13. haha… aku ada nmpk ni kt berita TV3.. diorg sanggup risks nyawa tue, bukan pasal kereta api tapi pasal arus elektrik kat rel tue la.. tak pasal2 nnt tetiba terlebih voltage, melayang nyawa..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kemugkinan terlebih arus voltan boleh berlaku. Nyawa pula melayang

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge