Maklumat Google+ profile author pada Google search results

Tutorial mendapatkan Google+ profile author pada Google search.

Google+ profile authorpada Google search engine
Google+ profile author pada hasil carian enjin Google search

Saya ingin  kongsi tutorial untuk mendapat Google+ profile author information terhasil pada carian Google search untuk entri lelaki kacak yang dihasilkan mempunyai gambar dan informasi penulis.

Caranya adalah perlu membuat verifikasi authorship kandungan entri dengan Google+  Profile Author dengan Profile photo.

Membuat setting authorship dengan mengait kandungan entri dengan Google+ Profile.

Langkah 1: dapatkan Google+ Profile ID

Dapatkan maklumat Google+ Profile ID

1. Login Google+

2. Klik Profile

3. Copy  Google Profile ID pada browser address bar.

Langkah 2:  Bina butang Google+ Profile untuk blog.

1. Klik link ini disini.

Bina butang sosial Google+ profile

1. Paste Google Profile ID

 Kod html butang sosial Google+ profile

Copy kod html diletakkan pada header [1] dan kod butang sosial Google+ Profile [2] pada widget blog.

 Nota: pastikan didepan Google profile ID adalah rel=”author”

Langkah 3: Membuat hubungan kandungan blog dengan Google+ Profile.

Menghubung kandungan blog dengan Google+ Profile

Login Google+

Menghubung kandungan blog dengan Google+ Profile

1. Klik Profile

2. Klik About

3. Klik Edit profile

4. Isi maklumat peribadi

Menghubung kandungan blog dengan Google+ Profile

Klik Contributor To

1. Klik Add custom link

2. Masukkan nama blog dan url

3. Masukkan gambar profile

4. Klik finishing edit untuk simpan.

Langkah 4 periksa Author data Google dengan rich snippets testing tool.

1. Masukkan url blog

2. Periksa samada Google+ Profile Author /Publisher sudah kelihatan. Kalau tidak ada beri masa kepada Google. Macam saya mengambil hampir 2 minggu baru Google+ Profile Author kelihatan.

Google profile author

160 thoughts on “Maklumat Google+ profile author pada Google search results”

  1. Google Snippet.. dah berjaya buat heheh..tp lupa step mana satu yang betul..sbb banyak sgt step dibuat

    [Reply]

    suri Reply:

    bila sangat banyak pilihan boleh buat mana satu yang mudah bagi kita

    [Reply]

  2. dtg nak godek2 tutorial ni lg…..dh byk kl cuba tutor xberjaya…
    ciktom buat dah berjaya verify;

    “Verified: Publisher markup is verified for this page.”

    tp ada sesetengah keluar ni;

    “Warning: Missing required field “updated””

    tue means berjaya ke x ye??

    [Reply]

    cik tom Reply:

    rsnya dah berjaya..combine tutor bro biomed + jebeng…kn tunggu seminggu 2 plk kan??

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Wah suma harap bro ajar je

    [Reply]

    suri Reply:

    sis tom mmg bab ni teror

    [Reply]

    suri Reply:

    jeng2,,percubaab cik tom mesti berjaya ini

    [Reply]

  3. Pingback: BERJAYA BUAT GOOGLE SNIPPETS
  4. bro mau tanya, apa tujuan google letakkan muka kita di google search?adakah sekadar hiasan? btw, tutorial yang berguna bagi yang tidak tahu macam saya thank’s.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Gambar yang diletakkan sebagai identiti kita. Bro boleh letak gambar lain tetapi saya cadangkan biarlah pengunjung tahu gambar tersebut adalah identiti bro. Jadi apa gambar muncul muncul di penghujung entri didalam senarai Google search akan memudahkan pengunjung kenal bahawa entri berkenaan ditulis oleh bro.

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Sebenarnya ia menggabungkan Profile kita di Google+ . Ini salah satu tujuan promosi Author article tu kot..

    [Reply]

  5. Alhamdullilah sudah jadi seperti tutorial bro. Agak2 berapa lama boleh dapat rich snippets ni ?

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bergantung kepada Google. Macam saya mengambil masa hampir 2 minggu.

    [Reply]

    suri Reply:

    dua minggu lama jugalah..begini kenalah sabar

    [Reply]

    suri Reply:

    bukan makan masa 1o minit ker macam kita buat gravatr

    [Reply]

  6. lepas ni boleh lah branding.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau yang berniaga boleh mengambil kelebihan ini untuk strategi pemasaran. Buat setakat ini blogger sudah ramai mendapat Google Authorship untuk promosi blog mereka.

    [Reply]

  7. thanks sebab berkongsi, sebuah entry yg berguna, saya selalu asik fail jer, x tau tang mana silap

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya cadang bro buat Google Authorship dengan Google Profile kerana adalah contributor yang boleh diletakkan url link untuk blog yang dimiliki dan diurus oleh bro.

    [Reply]

  8. semakin ramai dah keluar muka pada search result…dah buat. pending lagi kot. tengok la nanti…kalau x jadi, aku tau sebab pe. barang xperimen je. haha…
    APAN recently posted…20 Gambar Pengurus Bola Sepak EPL Semasa MudaMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tak apa bro. Jangan putus asa nanti boleh belajar sesuatu.

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Semua orang dah buat huhu

    [Reply]

    suri Reply:

    belajarlah hee kalau tak lepas buat mmg jadi geram…

    [Reply]

  9. aku tak faham la. boleh bagi screen shot final kod? Aku copy paste kod tak jadi pun. =.=
    Pisyek recently posted…Gamuda Scholarship AwardMy Profile

    [Reply]

    Pisyek Reply:

    ok, dah dapat. aku refer kat http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=1408986

    amik option 2. :)
    Pisyek recently posted…Gamuda Scholarship AwardMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Maaf bro lambat memberi maklumbalas kerana saya ada kursus. Tutorial saya ambil daripada link option no. 2. Lebih mudah guna Google+ Profile ID,

    [Reply]

  10. sebelum ni pernah buat tapi rasanya tak menjadi. kejap lagi nak try cara ni pula ;)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya cadangkan bro buat Google Authorship dengan Google Profile dan isi url blog yang dimiliki didalam Contributor.

    [Reply]

  11. terima kasih untuk info yang detail. saya sudah cuba buat sebelum ni (lepas baca entry ariffshah di blog DH) tapi tak tengok pula hasilnya. yang ini nampak macam menjadi.

    kalau nak cek di Google utk rich snippets ni, cuma taip URL kita ke?

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Yer masukkan sahaja url. Kalau keluar maklumat mengenai blog dan gambar profile makna setting berjaya. Beri masa kepada Google membuat proses indek.

    [Reply]

    Ummi Hanie
    Twitter:
    Reply:

    ok, baiklah…. syukran ;)

    [Reply]

  12. ahaks, bro dah buat tutorial google snippets ni, ingatkan nak buat jugak tapi tak pelah, biar cari penyelesaian vcard tu dulu :)

    dan komen ni guna plugin apa?

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya ada masalah vcard tetapi buat masa ini Snippet saya tidak ada masalah.

    [Reply]

  13. berguna tutorial ni, mengambil masa jugak untuk google nak keluarkan gambar profile penulis tu. mungki dalam masa 1- 2 minggu ada.

    yang saya kurang faham..kadang2 ada artikel yang ada wajah author dan kadang2 tak ada..
    nuriz recently posted…Lelaki Ini Sanggup Bogel di Lapangan Terbang Sebab Nak ProtesMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya pun mengambil masa hampir 2 minggu baru dapat profile authorship.
    akubiomed recently posted…Peraduan iPunya! Beli & Menang dengan P1 My Profile

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Mungkin diorg nak tgk kandungan Blog ok ke tak dulu kot

    [Reply]

  14. Nice tutorial, sangat berguna.
    Berdasarkan pengamatan saya, tidak semestinya kita letak badge pada blog. Memadai dengan link biasa ke Google+ profile page. Cuma kena pastikan ada rel=author attribute pada link tersebut.
    GreenLava recently posted…15 Things You Can Do To Encourage Readers To ReturnMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Boleh juga letakkan link ke Google Profile. Saya permudahkan dengan membina butang Google Profile bagi beginner.

    Terima kasih kepada bro kerana menambahkan option.

    [Reply]

  15. salam..
    dah lama saya buat seperti arahan dia atas..
    tapi tak menjadi..rasanya bergantung pada
    Google juga kalau nak jadi sebegitu..saya pun
    dah tak mengharap sangat dia menjadi..apa pun
    nampak lebih pro kalau ada kan..?
    Bro Zulkbo recently posted…Tawaran RM20,000 Untuk Tangkap Arapaima Gigas (Ikan Naga) Di Tasik KenyirMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Google mengunakan Google+ Profile untuk memastikan pemilik blog adalah genuine.

    [Reply]

  16. G+ Author ni dah penting skg ni, kalau blum buat menda ni – sebaik-baiknya buat

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Yang saya ramai masih kurang mengunakan butang kongsi G+1 untuk entri blog ia sama seperti fungsi butang FB like.

    Kalau ramai yang membantu guna butang G+1 akan memperbaiki SEO entri blog tersebut.

    [Reply]

  17. Dah buat lama dah , tp tk menjadi lee.. dia ckp hcard missing ..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya pun ada Hcard missing itu tidak jadi masalah. Yang penting lepas selepas masuk url blog akan keluar data Author dan gambar pun sudah okay.

    [Reply]

  18. Bab2 ni tak berapa nak pandai… Terima kasih atas tunjuk ajar..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau ikut arahan satu persatu Insyallah boleh. Saya pun mengambil masa untuk memahaminya tapi yang bagusnya sudah banyak artikel tutorial telah ditulis mengenai Google+ Authorship oleh blogger tempatan dan di luar negara.

    [Reply]

    Nur Reply:

    Insya-Allah andai ada masa free, saya akan cuba explore satu per satu. Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu. :)

    [Reply]

  19. wah.. siap kuar gambar? syoknya!!
    madammondoq recently posted…AVILLION ADMIRAL COVE Terasa Macam Di OverseasMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Mengenai Google+ Authorship sudah lama pihak Google canang. Jadi guna butang Google+ dan G+1 untuk tujuan SEO dan ranking.

    Kerap guna butang G+1 yang kongsi entri blog. Nanti gambar Google+ Profile yang tekan butang kongsi G+1 akan muncul dibahagian bawah entri didalam Google search.

    [Reply]

  20. langkah 2 tu Bina butang Google+ Profile untuk blog tu aku kompius sikit

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tujuan butang macam kita buat tanda pengenalan diri pemilik pada blog senang untuk Google buat proses indeks dapat mengenal pasti pemiliknya.
    akubiomed recently posted…Wordless Wednesday – #Apa yang penting kerjasamaMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau hendak mudah bro ikut langkah 2 dan klik link [1. Klik link ini disini] terus ke website Google untuk buat butang Google+ Profile cuma tinggal masuk Google+ ID sahaja.

    [Reply]

  21. dah buat..tp cam tak minat sangat,..terus tukar old balik..hehehe

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Yang buat Google profile ini bertujuan untuk mendapat kuasa SEO dan kedudukan ranking.
    akubiomed recently posted…Awas suami untuk pembacaan oleh isteri sahajaMy Profile

    [Reply]

    neu
    Twitter:
    Reply:

    itu benar bro – sbb panda update terbaru ambil kira menda ni – boleh baca di sini http://socialmediatoday.com/contentmoney/491639/what-will-authorrank-do-content-generation/
    neu recently posted…TIBAI – Tolak Individu Bernama Anwar IbrahimMy Profile

    [Reply]

  22. renyah juga nak edit ni,
    kena hati-hati nanti tersilap edit hbs tempalte.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya tidak akan menerangkan bagaimana cara hendak meletakkan kod html pada header dan widget.

    [Reply]

  23. Boleh la cuba nanti, in case nak buat boleh refer sini..

    p/s : rasa nak letak tapi kekadang rasa malu.. heeee

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Gambar tidak semesti meletakkan gambar sendiri boleh letak logo dan sebagainya.

    [Reply]

  24. suratan atau kebutulan.. semalam baru terkial kial update my google+ :)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Paling minima kemas kini Google+ di bahagian profile kerana Google akan mengunakan informasi profile untuk proses indek.

    [Reply]

  25. Semua step diatas dh saya buat…malangnya masih tak keluar2 lagi…mungkin ada step yg tertinggal kot sbb semasa google search preview gambar sy tak keluar….
    yas recently posted…KOLEKSI GAMBAR PROTON PREVE – EXT & INTMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bro sudah masukkan url link blog bro didalam Contributor?

    [Reply]

    yas Reply:

    Dah masuk…la ni bz sket terpaksa tangguh dlu…tgu lapang sikit nti bru ejas2 lagi…
    yas recently posted…SOLAT TERAKHIR SEORANG SYUHADA SEBELUM AJALMy Profile

    [Reply]

    suri Reply:

    wah ada byk msa sempat curi bt lagi tuh..ei. bt saya cemburu sb saya byk keje tak dpt buat skrg bt mana yg perlu fokus dlu

    [Reply]

    yas Reply:

    He3x!! Biasalah suri…nak idup kena mandai mencelah….:)
    yas recently posted…SERIUS – KISAH AYAM YANG BERANAK DI SRI LANKAMy Profile

    [Reply]

    lepakk.com Reply:

    Kena try and error je

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge