Jangan biarkan Feedburner mencuri backlink CommentLuv

Feedburner mencuri backlink CommentLuv tanpa sedar.

Tahu tak Feedburner mencuri backlink CommentLuv tanpa sedar. Ramai blogger diluar sana yang mengunakan plugin CommentLuv sebagai salah satu penghargaan kepada pengomen yang meninggalkan komen dengan memberi backlink kepada artikel di blog mereka.

Bagi blogger yang mengunakan Feedburner untuk pengurusan RSS Feed berkemungkinan akan mengalami dimana Feedburner mencuri backlink CommentLuv jika tidak diubah default setting Feedburner.

Cara memeriksa samada Feedburner mencuri backlink CommentLuv.

Cara periksa Feedburner mencuri backlink CommentLuv

Tutorial set konfigurasi penyelesaian kepada Feedburner mencuri backlink CommentLuv.

Cara set konfigurasi pada Feedburner

  1. Login akaun Feedburner.
  2. Klik CONFIGURE STATS.
  3. Untick ITEM LINK CLICKS.

Periksa semula untuk memastikan masalah Feeburner mencuri backlink CommentLuv telah selesai.

Backlink CommentLuv yang betul

p/s: Jangan biarkan Feedburner mencuri backlink CommentLuv. Artikel asal dari blog Kujie2.

168 total views, 1 views today

111 thoughts on “Jangan biarkan Feedburner mencuri backlink CommentLuv”

  1. kalau dia curi mcm mana?apa akan jadi?

    [Reply]

    Tirana Aduka Reply:

    mungkin backlink kita kurang kot…..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tujuan pasang plugin CommentLuv untuk mendapatkan backlink. Jadi antara kita dan pengujung akan dapat win-win situation. Kalau blog yang kita tinggalkan komen ada CommentLuv boleh guna nanti akan dapat backlink. Begitu juga yang mengunjung boleh mengunakan CommentLuv yang ada pada blog kita.

    [Reply]

  2. sepatutnya feedburner tak kacau kat luar RSS. ini kat single post page pun dia nak kacau. huhuh..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya tidak salahkan feedburner kerana tujuan mereka adalah untuk mendapatkan data tujuan analisa.

    [Reply]

  3. Ouh baru tau pasal benda ni.. thanks bro!!
    .
    Fitrihadi recently posted…(Video) Makcik Basuh Baju Guna Detergen Pakatan, Buang Detergen BN? Woo. Ada Gak Iklan Camni…My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau ada guna FeedBurner boleh betulkan untuk masalah link sendiri. Rugi bro trafik dapat pada Google. :-)

    [Reply]

    baguznet
    Twitter:
    Reply:

    Memang betul rugi. Bak kata pepatah, lembu punya susu, sapi dapat nama.

    Terima kasih atas info ini

    [Reply]

  4. lahai baru tahu feedbanner boleh curi traffic , memang kena sekeh feedbanner nih ..

    hehe sekarang tak pakai pun commenluv , sbb tempat komen di bawah post contest denaihati tak nampak jika saya aktifkan commenluv

    [Reply]

  5. baru tahu ada kes kecurian backlink…agak2 klu ianya berlaku akan menjejaskan SEO blog kita tak bro???

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kemungkinan itu ada kerana Feedburner mengunakannya untuk analisa statistik.

    [Reply]

  6. setakat ni blog aku takde plak….hehehe…:) apa kesannya bro?

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Rugilah pada yang meninggal komen pada blog kita tidak dapat backlink kerana ia sepatutnya mendapat refferal traffic.

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    Terima kasih AB.
    Jelas dan terang sekali dgn jawapan ni. Thanks.
    hafizmd recently posted…Coleteh Kakak #2 Tak kenalMy Profile

    [Reply]

    tuan tanah Reply:

    begitu gaya rupanya….selepas aku check nasib baik pengomen di blog aku tdk mengalami masalah sebegini..:)

    [Reply]

    Tirana Aduka Reply:

    maksud bro…………….

    [Reply]

  7. Selalu jugak saya klik kat comluv org lain yg menarik minat saya tapi belum pernah pulak saya nampak link feedproxy tu. ni la baru saya tau. Setiap kali sebelum klik memang saya akan baca dulu link kat bawah tu tp mmg tak pernah jumpa link mcm tu.

    [Reply]

    suri Reply:

    persamaan yg sama kita kak nora heee

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Masalah ini berlaku hanya kepada pengomen yang mengunakan Feedburner sahaja.

    [Reply]

  8. Sebenarnya apa kesan kepada trafik kalau link tu di curi … kita kehilangan trafik ke ? atau sebaliknya ?
    b3njy recently posted…HORMAT MENGHORMATIMy Profile

    [Reply]

    Norasikin Reply:

    feedburner tumpang traffik kita kot. Kita dpt dia pun dpt juga cuma dia tak perlu buat apa2 utk dpt traffik

    [Reply]

    suri Reply:

    ho curi trafik org ar kerjanya baru paham hurm…

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Feedburner mengunakan data tersebut untuk tujuan analisis tetapi dengan mengubah setting pada Feedburner masih lagi penguna CommentLuv dapat apa yang sepatutunya.

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    backlink yg kita nak =) betulkan bro AB?
    hafizmd recently posted…Coleteh Kakak #2 Tak kenalMy Profile

    [Reply]

  9. OOOooo nilah penjenayah siber yang dicari-cari ni … kena report kat polis ni … :)
    b3njy recently posted…HORMAT MENGHORMATIMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bukan penjenayah siber mungkin perkataan “mencuri” terlalu gempak hingga memikir ia benar-benar dirompak tetapi tidak. :-)

    [Reply]

  10. Aku suka tutorial simple camni. :)

    [Reply]

    suri Reply:

    macni blh paham sb ada gambar rajah heee.terima kasih bro ab.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Payah sebenarnya hendak tulis tutorial panjang berjela dngan letak gambar dan video ia dapat membantu. :-)

    [Reply]

  11. aduh! maza pulak semakin tak kisah ttg blog.. harap2 tahun depan ini boleh bersemangatlah sikit.. hehehe

    [Reply]

    suri Reply:

    sabar bro fokus pada study dulu hee part time blog ok jer heeee..sesekli mau jeguk juga tuh heee

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Betul tuh Suri. :-)

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge