Honda Malaysia memanggil balik Civic, City dan Jazz

Honda Malaysia memanggil balik Civic, City dan Jazz untuk pembaikan

Honda Malaysia memanggil balik Civic, City dan Jazz  sebagai langkah pencegahan setelah masalah model yang berkaitan yang telah dikenal pasti. 3 Model tersebut adalah Civic (tahun modell 2006-2008), City (2006-2007) dan Jazz (2005-2007).

Honda CivicSebanyak 16,537 unit model Honda Civic 2006-2006 akan mengalami masalah kebocoran minyak dari hos stereng kuasa yang berpunca faktor suhu panas dan cuaca yang lembap. Pihak Honda Malaysia akan menganti hos kepada yang tahan panas.

Manakala model Honda City tahun 2006-2007 dan Honda Jazz tahun 2005-2007 dikenal pasti akan mengalami masalah suis tingkap utama didalam keadaan tertentu boleh menyebabkan litar pintas serta mengeluarkan bau terbakar. Sebanyak 20,949 unit Honda City dan manakala 2,970 unit Honda Jazz.

Honda JazzHonda Malaysia menambah lagi bahawa semua model terkini tidak mengalami isu ini. Pemilik model Honda berkenaan diminta menghubungi Talian bebas tol Honda 1-800-88-202 untuk temujanji untuk pembaikan kereta mereka bagi mengelakkan waktu menunggu yang lama. Semua kos alat ganti dan upah kerja semasa pertukaran akan ditanggung oleh pihak Honda.

Artikel dan gambar kredit: Paultan




107 thoughts on “Honda Malaysia memanggil balik Civic, City dan Jazz”

  1. Langkah Honda tu memang wajib, bab-bab safety takde kompromi. Kalau dah terbakar 1 kereta dan driver hangus rentong, sangat-sangat susah dah jawab dan imej lagi tercalar teruk.

    [Reply]

  2. aduh..hilang pulak komen tadi !

    setakat ni sya pakai kereta buatan Msia ja. Kalu ada rezeki nnti teringin juga nak pakai Honda (yg jenis crv). macam best je kan

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Honda CRV juga kesukaan saya tetapi pemuliharaan alam penting dan alternatif kepada kenaikan harga minyak Honda Hybrid adalah pilihan cuma harga tidak belum lagi cekup mesra.

    [Reply]

  3. bagus pengeluar. mereka bertanggungjawab.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Ia adalah tindakan terpuji jangan sehingga berlaku kemalangan segala-galanya tidak boleh diulang masa

    [Reply]

  4. kalau yang dah buat teksi tu.kesian kena
    hantar balik.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Hmm..tidak tahu pula ada Honda di buat teksi buat masa ini Saga BLM yang dibuat teksi adalah

    [Reply]

  5. Bila yang punya nama besar pun ada masalah, yang punya nama kecil pula bagaimana?

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Masalah sebegini tidak boleh dielak cuma yang tidak bernasib baik terpaksa menarik kereta keluaran mereka dari pasaran

    [Reply]

  6. honda pon ade problem byk kan…kalo Proton dah lame kena kutuk kawkaw

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Biasalah tuh. Pembuat kereta luar negara mempunyai peratusan kecacatan yang amat rendah kerana kawalan kualiti sangat ketat

    [Reply]

  7. honda kapcai tak nak panggil balik ke?
    dah nak berkecai dah kat tangga nun… :D
    tehr recently posted…SunyiMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Honda kapcai jangan pandang rendah kerana memang lasak berjemur dan berhujan kerana memang lasak.

    [Reply]

  8. fuh
    Nasib bkn honda accord

    Sbb bapa mertua p umrah mahu bila dia balik dia tanye pulak

    Sepatutnya pemeriksaan selanjutnya perlu dititiberatkan tau, customer yg bawa n mereka terdedah dgn pelbagai ancaman

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Sebab itu setiap kali kita menghantar bengkel bertauliah mereka akan merekod masalah-masalah yang dihadapi didalam sistem supaya data tersebut boleh di analisa oleh pihak pengeluar kereta.

    [Reply]

  9. Masalah kebocoran mmg berkemungkinan utk terjadi sbb faktor2 di atas,
    Tapi cantiklah klu dorang nk ganti hos baru yg lebih lasak. Paultan mmg terbaik info dorang pasal kereta ni :)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Selalu ikut juga perkembangan bro Paultan terutama gambar bocor kereta tempatan :-)

    [Reply]

    nizamghazi Reply:

    Bro paultan mmg legend habis bab2 kereta ni
    sy masih lagi terkial2 nk tahu selok belok enjin kereta ;(

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kena ambil tahu juga mengenai kereta paling kurang tip penjagaan kereta supaya jangka hayat kereta dapat dipanjangkan dan dapat memastikan kos penyelenggaraan di tahap minimum kerana kurang kekerapan keosakkan berlaku

    [Reply]

    joepizal Reply:

    ha la ..aku sokong sangat..ilmu kereta kena juga pandai selain ilmu yang pelik2..kan kan ..

    [Reply]

  10. Honda memang jaga kredibiliti syarikat mereka, secara tak langsung cara ni akan menambah kepercayaan penguna pada Honda, dan yakin mereka tak lepas tangan

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Sudah semestinya kerana Honda bukanlah perusahaan otomobil yang baru bertapak

    [Reply]

    dnoBiz Reply:

    Mereka ambil Iktibar dari apa yang berlaku pada toyota tempoh hari
    dnoBiz recently posted…Selamatkah Kita – Rompakan di restoran mamak di Seksyen 15 (Video)My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Apa yang berlaku kepada Toyota menyebabkan imej syarikat klomerat tertejas kerana Toyota terperangkap dengan sistem kualiti yang ketat yang dicipta oleh mereka.

    [Reply]

  11. eloklah tu dipanggil balik..
    bukan rosak mana pun reputasi…
    meningkat lagi adalah…..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Khidmat selepas jualan penting untuk pelanggan supaya kekal kalau tidak mereka akan serik dengan perkhidmatan buruk yang diberikan

    [Reply]

  12. Kalu keta Malaysia.. tak payah panggil baalik ehhh.. Dah dalam negara sendiri pon. :D
    Apa2 pon kawe setia dgn keta Malaysia. Lagipon senang cari part dan pomen bila rosak.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya sudah 2 model mengunakan kereta keluaran tempatan. Segala pahit dan manis telah di tempohi

    [Reply]

  13. kereta Jepun slalu problem teknikal cmni.
    saya prefer korean car cam hyundai esp santa fe. mmg powerful. torque 420Nm. hehe
    Ekspresi Ruang recently posted…The Crane Lamp: Inspirasi Matt Downer Daripada Kren PembinaanMy Profile

    [Reply]

    Pacifista Reply:

    aku pulak prefer ferrari.haha… :p
    Pacifista recently posted…Review dan Entri Terkumpul Contest Review Alexa @ Pacifista.myMy Profile

    [Reply]

    suri Reply:

    wah angan besau namanya nih

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bro kalau jutawan sekali pun belum tentu dapat beli Ferrari kerana setiap pembeli perlu lulus temuduga oleh pihak Ferrari

    [Reply]

    Anwar Osman Reply:

    Bukan semua model bro. Ferrari ada jugak model yang any1 can buy punya. Yang last aku tau Enzo hanya kuar total 400 buah. Enzo (Interview punya model nie). Sebijik dah di eksidenkan oleh actor Eddie Griffin. :P So yang balance lg 399 tu tatau la masih intact ka dak.

    Rasanya model Modena 360 / Spider 360(convertible) yang paling famous kat Malaysia. Yang nie x perlu interview kalau nak beli. Ada duit sila bayar je.

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Saya ingatkan semua model keluaran Ferrari pelu menjalani temuduga. :-)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Lama tidak online kemana menyepi?

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kawan-kawan yang miliki kereta buatan Korea ada merunggut kos penyelenggaraan kereta berkenaan agak tinggi tapi saya tidak dapat nyatakan jenamanya disini

    [Reply]

  14. lepas toyota kini honda..adakah lepas ini nissan hihihi..:)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Muka cuaca di Malaysia menyebabkan ada model-model mendapat kesan sampingan berbanding di negara yang bercuaca dingin

    [Reply]

  15. host stereng? Kena hantar balik camni… oops aku takde kete Honda… :(

    [Reply]

    Dulu Lain Sekarang Lain Reply:

    Kawe ada keta honda tapi pada skala 1:24 ..toing!!!!

    [Reply]

    dnoBiz Reply:

    Honda kawan takde host miyak untuk stereng, bahkan stereng pun takde, dia pakai hendal je heheh

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Itu Honda jenis handle manual yang pusing pakai kuasa tangan :-)

    [Reply]

    dnoBiz Reply:

    tu honda cup lampu bulat, dua tayar hahahaha
    dnoBiz recently posted…Selamatkah Kita – Rompakan di restoran mamak di Seksyen 15 (Video)My Profile

    [Reply]

    mancai Reply:

    huhuhu.. honda cup… samola dengan teman aaa..

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Honda Cub tidak boleh dipandang rendah kemampuannya kerana memang lasak

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Rasanya perlu hantar ke Honda mana tahu terlupa pasang hos stereng kuasa :-)

    [Reply]

    dnoBiz Reply:

    hahah kang tak pepasal kena lempang nga Pomen honda tu kekekek
    dnoBiz recently posted…Selamatkah Kita – Rompakan di restoran mamak di Seksyen 15 (Video)My Profile

    [Reply]

    hafizmd
    Twitter:
    Reply:

    toink2….akupun ada jugak…tp lagi kecik skalanya…hahaa
    hafizmd recently posted…Berbalang kuih raya 2011 tanda terima kasih…My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Masa beli kereta Honda dah betul tapi masa dapat kunci kereta lain kot bro :-)

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge