Gambar statik yang senyum

Gambar statik yang senyum dengan teknik foto Cinemagraph.

Blogger IsmailN pernah menulis entri mengenai foto sentuhan Cinemagraphs. Bagi saya ia adalah mustahil untuk melakukan teknik Cinemagraph kalau dengan tangan keras ini. Saya mencuba menghasilkan gambar statik yang senyum dengan teknik Cinemagraphs. Kali terakhir saya berkongsi tutorial mengenai teknik foto colour yang mudah dengan mengunakan Picnik bagi yang tidak mempunyai kemahiran mengunakan PhotoShop.

Blogger Yanmie sendiri pernah melakukan sesuatu yang mustahil iaitu menghasilkan Macaron dengan hanya menonton di YouTube. Membuat Macaron perlu ketelitian dan kesabaran kalau tidak lain jadinya. :-). Sebenar sudah beberapa hari saya mencari maklumat mengenai Cinemagraphs di YouTube.

Masih ingat lagi babak Panglima Bujang Lapok yang mana gambar foto Ibrahim Pendek boleh bercakap memperkenalkan dirinya kepada isteri Pendekar Mustar. Gambar 3 beradik Koning ini dipilih untuk diberi  sentuhan foto Cinemagraphs jadi jangan terkejut kalau melihat abang Ngah tersenyum. “Ini betul-betul bukan cobaan”

Gambar statik yang senyum selepas sentuhan teknik foto Cinemagraphs

Cinemagraph
Perhatikan betul-betul abang ukir senyuman

Layar laman klik web PhotoJojo untuk tutorial Cinemagraph.

p/s: Selamat berhari minggu dengan gambar statik yang senyum

36 total views, 2 views today

67 thoughts on “Gambar statik yang senyum”

  1. Pingback: Bermandi hujan di Zoo Melaka
  2. Tak pernah lagi guna Cinemagraph.. tapi nampak gaya teknik ni menarik.. gambar jelas walaupun dalam format *.gif.. bagus guna teknik ni untuk hasilkan header blog berbanding guna flash

    [Reply]

  3. Dulu rajin la buat mcm tu. Pernah buat mata siti nurhaliza berkelip-kelip dengan irama yang tak sekata. Sekarang ni dah malas sebab dah ada software yang terus tukar je video kepada gif

    [Reply]

  4. salam..
    erkk..menarik sekali ni
    teknif gif kan..?

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Yer bro Zulkbo. 3 beradik ini tersenyum tapi hanya seorang saya jadikan ia tersenyum dan yang lain menjadi gambar statik.

    [Reply]

  5. ee..gambar tu boleh bgerak.Bdn statik. kalu tgk malam2 mesti suspen jugak rasanya nih.
    Sya ingat nk tempah header yg bergerak mcm ni pun menarik juga kan?
    Mekar recently posted…Ada Apa Dengan Roti ??My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Blog header samada dibuat daripada Flash atau foto statik daripada PhotoShop.

    [Reply]

  6. scary nya, sebab tetiba nampak ada mulut + badan bergerak. dah la tgh malam sorang2 ni. kusss.. HAHA

    btw, boleh la zida menuntut ilmu pas ni :P

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Gambar gerak-gerak tersebt tidak menyeramkan tapi hanya gambar abang Ngah tersenyum sahaja. :-)

    [Reply]

  7. terbaiklah! kalau kita memang teringin nak buat sesuatu, susah macam mana pun kita akan cuba jugak kan..bolehlah buat header dengan gambar gerak2 macam ni ye.. =)

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau header blog rasanya lebih sesuai buat dengan mengunakan flash.

    [Reply]

    suri Reply:

    apa beza format Gif dan flash.adakah sb flash tu dia pun animation gerak2 ringan berbanding format gif hiii

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau Flash boleh berinteraktif dan memasukkan bunyi serta bermacam lagi. Kalau Gif cuma frame gambar berulang-ulang sahaja.

    [Reply]

    nurmisnan
    Twitter:
    Reply:

    tak berat ker nanti brother?
    nurmisnan recently posted…Khasiat manggis penawar penyembuh ulser perut, mulut dan ususMy Profile

    [Reply]

  8. :D Teknik yang menarik.. Kalau kreatif macam-macam boleh dibuat!
    anif recently posted…Sony Tablet S – Umpama Lipatan MajalahMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Susah juga hendak mendapatkan timing yang cantik supaya babak tidak nampak macam terlompat.

    [Reply]

    anif
    Twitter:
    Reply:

    Kena lebih teliti.. Apa pun dengan kesabaran yang tinggi tentu hasilnya memuaskan hati. :D
    anif recently posted…10 Tips Hebat Untuk Dikongsi BersamaMy Profile

    [Reply]

  9. Adakah format gambar masih sama .gif atau format lain ? wah ni best ni kalau ada gambar macam ni di header sesebuah blog :D …. kalau nak upah Broo buat header cam tu boleh ke ? … tetapi jangan taruk mahal sangat yer :D
    b3njy recently posted…FACEBOOK DAN GOOGLE DIKECAM LAGIMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Alah bro Benjy buat foto Cinemagraph ini sahaja suka-suka. :-)

    [Reply]

  10. Perghh,msti susah nak buat ni kan bro,pernah jumpa gambar macam ni di kukubesi.com

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Mula-mula terkial-kial juga lepas itu ikut seperti didalam YouTube. Cabaran adalah untuk mendapat timing berulang-ulang supaya ia tidak nampak macam babak melompat.

    [Reply]

  11. mmg hebat lah….. terperanjat gak bila tiba2 gambar tu bergerak…..
    guna format gif je… biar betul nie…………………………

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Betul-betul nih bukan cobaan. :-)

    [Reply]

  12. amboi… main senyum2 pula abg koning..
    cantik brother.. pandai kau buat.. aku pun
    nak cubalah.. hik3
    nurmisnan recently posted…Seorang ayah melayan anaknya tidurMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Bolehlah cuba nanti. Pada mula saya ingat susah tetapi sudah banyak kali cuba boleh pula. “Patrice make perfect”. :-)

    [Reply]

    adamfaiz Reply:

    practice kan? … anyway, skill yg hebat!!
    adamfaiz recently posted…Hacker Anonymous Lumpuhkan Laman Porno Kanak-kanakMy Profile

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge