Disebalik negara Korea Utara

Yang ingin kita ketahui disebalik negara Korea Utara

Pos kawalan sempadan antara Korea Utara dan Korea Selatan
Pos kawalan sempadan DMZ antara Korea Utara dan Korea Selatan

Kita sudah biasa dengan kehangatan K-Pop di Korea Selatan tetapi tidak ramai yang tahu apa yang ada disebalik negara Korea Utara. Video YouTube yang bakal ditunjukkan tentu menimbulkan pelbagai soalan yang bakal bermain dikepala kita.

Video polis trafik wanita Korea Utara.

Aksi tentera Korea Utara ketika disempadan.

Petunjukkan raptai tentera Korea Utara.

27 thoughts on “Disebalik negara Korea Utara”

  1. fuyo terbaik wooo kawad dia cantik….tapi pelik la…kenapa jurugambar pun kawad juga hehe.,…

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Hendak tergelak pun apa tapi tahap disiplin yang tinggi.

    [Reply]

    nizam Reply:

    yup..diorang berdisplin..no wonder la diorang ni maju dari kita…

    [Reply]

  2. Hanya Islam yang dapat menyatukan manusia. InsyaAllah,bumi Korea akan kembali aman dengan sinar Islam sepertimana pada zaman dinasti Islam di China satu ketika dulu..

    [Reply]

  3. bila tgk filem Taegukgi, mmg terasa keperitan rakyat kedua2 negara bermusuh ini, mungkin masih ada saudara-mara yg terpisah kerana idealogi politik.
    Ekspresi Ruang recently posted…picNYC: Meja Makan Dengan Permukaan Berumput Untuk Penduduk UrbanMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau Jerman Barat dan Jerman Timur boleh bersatu kenapa tidak pula Korea Utara dan Korea Selatan. Begitu juga apabila tnah besar Hong Kong dikembalikan kepada negara China.

    [Reply]

  4. try ko cari video rakaman sembunyi oleh seorang pelancong dari Eropah.. dia sembunyikan kamera di dalam beg diubahsuai utk dielakkan di rampas penguatkuasa N.K.. Memang menarik rakaman tu sebab memaparkan kehidupan rakyat N.K yg memang disiplin giler2.. yg lelaki biasanya guna baju formal tiap2 ari, color pun lebih kurang sama.. Communism mmg menakutkan..
    ZoOL recently posted…Plastic Pulse for Windows 7 [Desktop]My Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Tanah besar China dulu pun lebih kurang begitu tapi mereka sudah berubah walaupun masih mengamalkan ideologi Komunis.

    [Reply]

  5. bila lah mereka nak bergabung, rasanya macam x jerr

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Kalau pemimpin merasakan kedudukan mereka tergugat memang peluang untuk bergabung menjadi 1 negara adalah tipis sekali.

    [Reply]

  6. Aku pernah duduk di Ansan Korea Selatan selama sebulan…yg lelaki mmg wajib masuk tentera slps sekolah, game starcraft yg x top kat sini jd top gile2 disana siap tubuh team dan ada penaja lagi. Senario pemuda2 dgn uniform tentera di subway di Seoul adalah biasa…jet pejuang terbang setiap 15 minit dikawasan aku bekerja dah jadi lali pd derang…aku je yg terkinja2 dok usha2 jet tu. Permusuhan antara derang KS dan KU mmg aku rasa tak akan padam…sampai bila2….lagipun perang derang bukannya pernah tamat.
    Yas recently posted…Gambar Mayat Kim Jong II dipamerkan…My Profile

    [Reply]

    Mekar Reply:

    Tq sdra Yas atas maklumat yg diberi. Sekurang2nya tahu juga maklumat negara diaorg walaupun tak pernah jejak situ.
    Mekar recently posted…Beza Lelaki dan PerempuanMy Profile

    [Reply]

    akubiomed Reply:

    Samalah yang berlaku ketika saya ke Lubnan dimana-mana boleh lihat pos kawalan tentera tapi tidaklah sehinggakan menganggu rutin penduduk. Macam bro cakap mereka sudah lali kita pula yang rasa janggal.

    [Reply]

    anif Reply:

    Sebab terasa amat bersyukur kerana dapat hidup di Bumi Malaysia..

    Dinegara yang secara teknikalnya masih berperang i.e Korea Utara & Korea Selatan tentu banyak perkara yang dirisaukan. Mungkin atas sebab itu hiburan di Korea Selatan sangat hebat, secara psikologinya buat majoriti rakyatnya lupa yang mereka masih berperang.
    anif recently posted…Wang Kertas Dan Duit Syiling Malaysia Siri BaharuMy Profile

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge